Opvallend genoeg ondersteunt Edge geen Flash, de Adobe-software die sinds jaar en dag wordt gebruikt voor het ontwerpen van dynamische webcontent. Het is de bedoeling dat Edge naast Flash blijft bestaan, de twee moeten elkaar aanvullen.

Gericht op mobiel

"Adobe Edge is een nieuwe web motion en interaction design tool die ontwerpers in staat stelt geanimeerde content op websites te zetten met gebruik van webstandaarden als HTML5, JavaScript en CSS3", stelt Adobe op de pagina van het product. Het is de bedoeling om Edge regelmatig te voorzien van nieuwe functionaliteiten zodat het voor de aankomende webstandaarden uit blijft lopen. De huidige Edge-versie is een preview. Er worden in de toekomst nog nieuwe componenten en standaarden aan toegevoegd.

Waarschijnlijk mikt Adobe met Edge op de ontwikkelingen van het mobiele web, analyseert ReadWriteWeb. Flash op smartphones en tablets is vaak traag en wordt zelfs geweerd door Apple. Ceo Steve Jobs vindt de techniek inferieur en weigert daarom Flash op iPads, iPods en iPhones te draaien.

Flash niet altijd noddzakelijk

Flash wordt traditioneel door webdevelopers gebruikt om interactieve elementen zoals grafieken, korte video's en banneradvertenties te tonen op websites. Adobe schat dat ongeveer 99 procent van alle desktops ter wereld gebruik maakt van de software. Door de introductie van nieuwe standaarden die vergelijkbare functionaliteiten hebben is een aparte Flash-plugin de afgelopen jaren niet altijd meer noodzakelijk.

Toch is Flash nog niet overbodig. De HTML5-standaard is nog lang niet af en de techniek werkt niet goed op veelgebruikte systemen. Windows XP biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor browsers tot Internet Explorer (IE) 8, maar kan opvolger IE9 niet draaien. Juist die laatste versie ondersteunt HTML5 veel beter.

Gebruikers beslissen

Met Edge bereidt Adobe zich alvast voor op de toekomst. Volgens Adobe Group Product Manager Devin Fernandez zal Flash een sleutelrol blijven vervullen voor specifieke applicaties zoals high-end video en gaming. "We zien HTML5 en Flash zeker naast elkaar bestaan, en dus blijven we bij Adobe werken aan oplossingen voor beide. Gebruikers besluiten uiteindelijk welke technologie ze zullen gebruiken", zegt hij tegen PC World.

De preview van Edge is vanaf maandag gratis te downloaden. In 2012 moet een volledige versie van de software beschikbaar zijn. Edge is geschikt voor Windows en Mac OS X.