Het AIR-platform (Adobe Integrated Runtime) is gebaseerd op Flash en browsertechnieken als html en ajax (asynchronous JavaScript and XML). Die Adobe-technologie draait tot op heden op Windows, Mac OS X, Linux en Android. Voor laatstgenoemde is wel de nieuwste Android-versie 2.2 nodig die nog lang niet op alle Android-smartphones draait. Toestelfabrikanten en mobiele providers geven de update mondjesmaat door, voor sommige modellen.

Van smartphones tot tv's

Dat weerhoudt Adobe er niet van om de nieuwe versie 2.5 van AIR neer te zetten als oplossing voor het probleem van verschillende platformen en apps. De softwareproducent heeft ondersteuning voor diverse hardware-features toegevoegd, zoals gps-chips, bewegingssensors en hardwarematige videoversnelling. AIR is het 'wholesale app-platform' voor apparaten uiteenlopend van computers tot smartphones en HD tv's.

Voor laatstgenoemde heeft Adobe nu Samsung gestrikt. Die elektronicaproducent is de eerste die ondersteuning voor AIR inbouwt in zijn tv-toestellen, meldt de softwaremaker. Verder komen Acer, HTC, Motorola, RIM en Samsung met apparaten, waaronder tablets en smartphones, met de AIR-software voorgeïnstalleerd. Het bereik van AIR wordt verder uitgebouwd door Flash 10.1 ook uit te brengen voor meer mobiele platformen: webOS 2.0 van HP (voorheen Palm), Blackberry OS, Symbian, MeeGo en het oudere LiMo (Linux Mobile).

Eigen app store

Tegelijk met de nieuwe AIR-versie lanceert Adobe een eigen app store, die echter niet bedoeld is voor de consument. De InMarket geeft app-makers de mogelijkheid hun software te distribueren naar en verkopen in diverse app stores van aanbieders als Acer, Intel en anderen. De online-applicatiewinkels van die partijen, voor verschillende soorten apparaten, bedienen weer wel de eindgebruiker.

InMarket geeft ontwikkelaars ook beheermogelijkheden voor hun apps in de winkels van de aangesloten derde partijen. Adobe zegt nog met diverse bedrijven in gesprek te zijn over aansluiting op zijn winkel. Via Intels app store omvat Adobe alvast de app stores van computermaker Asus, van de Amerikaanse winkelketen Best Buy, van het Britse Dixons, en van de Indiase elektronicawinkel Croma.

Ook zou de zakelijke tablet PlayBook van Blackberry-maker RIM InMarket standaard aan boord hebben. Daarmee lost RIM het probleem op dat zijn tablet een ander besturingssysteem draait dan zijn smartphones, waarvoor de eigen app store nog geen groot succes is. De grafische interface van de RIM-tablet is grotendeels gebaseerd op AIR-elementen, meldt RIM in het Adobe-persbericht.

iPhone, iPad

Opvallend genoeg noemt Adobe ook Microsofts Windows Phone 7 en Apple's iOS als ondersteunde besturingssystemen voor AIR. Phone 7 is gebaseerd op Microsofts Flash-tegenhanger Silverlight, terwijl Flash op iOS is verboden door Apple. Adobe is met Microsoft bezig om AIR te draaien op Phone 7. Op iOS, het besturingssysteem voor de iPhone, iPad, iPod Touch en de nieuwe Apple TV, zou het dan gaan om een subset van de AIR-functionaliteit; zonder Flash-code.

Een andere optie is de conversietool die Adobe biedt aan Flash- en AIR-ontwikkelaars om Flash-code om te zetten in code die draait op iOS. Apple heeft een dergelijke conversie aanvankelijk verboden, maar heeft die clausule in de voorwaarden voor zijn app store later bijgesteld. Adobe's Flash staat daarbij in wezen nog wel op de zwarte lijst.