De Linux versie verkeert nog in de alfa-fase, een zeer vroege test die wordt uitgegeven voor de publicatie van een bèta.

Vorige maand is AIR 1.0 al voor de besturingssystemen Windows en Mac uitgebracht en vandaag is de Linux-versie gepresenteerd, schrijft CNet.

RIA's

Met AIR kunnen Rich Internet Applications (RIA's) worden ontwikkeld die zowel online als offline op de desktop kunnen draaien. Zo wil Adobe doordringen tot de bureaubladen van bedrijven, waar concurrent Microsoft momenteel nog marktleider is. Als onderdeel van de Linux-versie van AIR zal later dit jaar ook een gratis update van het Flex Builder-platform voor Linux verschijnen via Adobe Labs.

Linux Foundation

Daarnaast maakt Adobe bekend lid te zijn geworden van de Linux Foundation. Het bedrijf zegt zo de ontwikkeling van 2.0-webapplicaties op Linux-systemen te willen stimuleren. De baas van de non-profitorganisatie, Jim Zemlin, noemt de aansluiting van Adobe "een natuurlijke uitbreiding van Adobes betrokkenheid tot open standaarden en open source. Met dit besluit toont Adobe leiderschap en inzicht in de softwaremarkt", aldus Zemlin.