Adobe heeft de software Flash Media Rights Management Server gedoopt. Het stelt videomakers in staat om verschillende soorten beveiliging in te bouwen zodat piraten geen bestanden kunnen kapen.

De server is vooral bedoeld voor professionele mediabeheerders van grote sites die Flash gebruiken om video te streamen. De software kost 40.000 dollar per processor, meldt VNU.

De kopieerbeveiliging maakt gebruik van Adobe Air, een platform waarmee het mogelijk is internetapplicaties vanaf de desktop te draaien. De service is op dit moment beschikbaar voor Windows Server 2003 en Red Hat Linux. Adobe heeft beloofd dat er kopieerbeveiliging beschikbaar komt voor de Adobe Media Player op zowel Mac OS en Windows. Er zal ook een player gemaakt worden voor Linux. De drm-beveiliging zal ook ondersteund worden door de Flash browserplugin.

Kritiek

Dat niet iedereen blij is met deze ontwikkelingen blijkt uit een bezorgde reactie van de Electronic Frontier Foundation (EFF) op Ars Technica.

De EFF ziet een toenemend aantal internetgebruikers korte videoclips downloaden om te remixen. Veel van dit materiaal zou binnen de 'fair use' van de copyrightgrenzen vallen. Drm voor Flash zou dit gebruik onterecht onmogelijk maken aldus de EFF. Daarnaast zou het de creativiteit en de expressievrijheid tegenwerken. En de gebruikers beroven van een waardevol programma voor educatiedoeleinden.