Niet Microsoft, maar Oracle is de grootste vijand van open source vindt David McAllister, open source-directeur van Adobe. Het uiteenvallen van de raad van bestuur van OpenSolaris is de aanleiding voor zijn uitspraken. De 'as van het kwaad' is duizend kilometer naar het zuiden opgeschoven, meent McAllister. Daarmee doelt hij op de afstand tussen Microsofts hoofdkantoor in Redmond en het hoofdkwartier van Oracle in Redwood Shores in Silicon Valley.

Het gebrek aan sympathie van Oracle voor de open source-cultuur van Sun Microsystems heeft sinds de overname van dat bedrijf door Oracle eerder dit jaar menigeen in de open source-wereld zenuwachtig gemaakt, schrijft McAllister. "Ik vraag me af wat Oracles volgende verandering van zijn open source-beloftes zal zijn."

Stop OpenSolaris

Half augustus heeft Oracle-ceo Larry Ellison het ontwikkelproject van OpenSolaris stopgezet. "Zie dat besluit in combinatie met de plotselinge rechtszaak tegen Google Android vanwege Java-patentinbreuken van Android, en je kunt zeggen dat Oracle erin is geslaagd om de rol te vervullen die voorheen werd ingenomen door Microsoft", aldus McAllister.

De bestuursleden van de OpenSolaris-gemeenschap uitten eerder al hun frustratie over het gebrek aan communicatie vanuit Oracle. OpenSolaris is een open source-uitvoering van het op Unix gebaseerde Solaris-besturingssysteem, dat door de overname van Sun Microsystems in handen van Oracle is gekomen.