Adobe's Flash Professional CS5 software zal verkocht worden inclusief de 'Packager for iPhone', belooft Adobe. De softwareontwikkelaar heeft haast en zal geen publieke bèta-versie van CS5 in omloop brengen. De tool werd oktober vorig jaar aangekondigd.

De software draait nu als afgeschermde bèta. "Sinds de originele aankondiging is er een hoop interesse getoond voor Flash Professional CS en speciaal in de Packager voor de iPhone", aldus Adobe. Er worden ook vanuit de afgesloten bèta verschillende applicaties gepubliceerd die gebruik maken van ActionScript 3, waar Packager op draait, en afgeleverd in de App Store. De grote interesse voor de iPhone-converter heeft het bedrijf doen besluiten de de plannen te wijzigen en nu zo snel mogelijk een definitieve versie op de markt te brengen.

Geen flash in mobiele Safari

De Packager stelt developers in staat Flash-technologie te gebruiken om applicaties voor de iPhone en de iPod touch te ontwikkelen. Ontwikkelaars kunnen nieuwe code schrijven of oude webcontent hergebruiken. De broncode is ook herbruikbaar in verschillende Flash Platform runtimes zoals Adobe Air en Flash Player. Daardoor kunnen ontwikkelaars makkelijker applicaties maken voor mobiele- en dekstopomgevingen.

Dit betekent echter niet dat iPhone-gebruikers Flash kunnen bekijken vanuit de mobiele browser. "De nieuwe ondersteuning voor iPhone applicaties zoals is opgenomen in Flash Professional CS5 stelt iPhone-gebruikers niet in staat om Flash content te zien tijdens het browsen. Het stelt developers wel in staat om bestaande webcontent opnieuw te verpakken als een iPhone-applicatie, mochten zij dat willen."

Native applicaties

De compiler en de virtuele machine die door Flash Player worden gebruikt in de browser-plugin om content op websites weer te geven, zijn op dit moment niet geoorloofd op iPhones. "Er wordt op dit moment geen Flash-player voor iPhone beschikbaar gemaakt", verduidelijkt Adobe stellig. Microsoft werkt aan een vergelijkbare manier om Silverlight-applicaties, een tegenhanger van Flash, op de iPhone te krijgen.

De Packager maakt applicaties die 'native' op de iPhone draaien en moeten, zoals alle andere applicaties, worden aangeboden via de App Store. Ontwikkelaars moeten dan ook deelnemen aan het Developer Program van Apple. De applicaties worden gecompileerd als native iPhone executable pakketten. De software is gericht op applicaties voor iPhones OS 3.0. Mits die versie van het besturingssysteem aanwezig is zouden de applicaties ook op de iPod touch, de iPhone 1.0 de 3G en de 3GS moeten werken.

Flash altijd geweigerd

Adobe waarschuwt dat er wel problemen kunnen zijn omdat de hardwarespecificaties van de toestellen verschillen. Wanneer CS5 op de markt komt maakte Adobe nog niet bekend. De software wordt in 2010 verwacht.

Er is veel gesteggel over de weigering van Apple om Flash te gebruiken op de iPhone. Bijna alle video's op het web zijn in Flash-formaat. Apple heeft altijd technische redenen gegeven om Flash te weigeren, zo zou de batterij dan te zwaar belast worden en de techniek te langzaam zijn voor mobiele telefoons. Adobe heeft verschillende van de valide bezwaren uit de weg geruimd en wijst erop dat Flash prima draait op Android-telefoons.

Twee miljoen Flash-ontwikkelaars

Techblog TechCrunch speculeert dat er nog een andere reden achter de weigering van Apple zit. Apple zou developers aan zich willen binden en kon daar geen reeds gevestigde concurrent bij gebruiken. Daarom werd in eigen huis een sdk (software developer kit) uitgebracht, die door Apple zelf wordt beheerd.

TechCrunch wijst er verder op dat er op dit moment 2 miljoen Flash-ontwikkelaars zijn die met een druk op de knop hun werk kunnen overzetten naar de iPhone. Er zijn ongeveer 125.000 developers, schat het techblog, die zich gespecialiseerd hebben in het ontwikkelen voor de iPhone. "Als je dacht dat er nu veel applicaties zijn voor de iPhone, berg je dan maar voor wat er gebeurt als de Flash-sluizen openstaan."