De West-Europese consument komt er een stuk beter vanaf dan zijn Amerikaanse tegenpool, blijkt uit een onderzoek van het marktonderzoekbureau Point Topic. Europeanen betalen gemiddeld tien dollar per Mb/s minder voor een verbinding op DSL.

Toch zijn Nederland en andere West-Europese landen niet de gebieden waar bandbreedte het goedkoopst is. Internetgebruikers in landen in Zuidoost Azië zoals Singapore betalen 3,8 dollar per Mb/s.

Kabel gelijk

Europa en Noord-Amerika zitten qua kabel op gelijke bedragen. Was het verschil in het eerste kwartaal nog aanzienlijk, in het derde kwartaal zat er maar 90 dollarcent tussen. Europeanen betaalden 4,80 per Mb/s, Amerikanen 4,89.

Toch is de duidelijkste prijsdaling in het derde kwartaal voor DSL. In het derde kwartaal zakte de prijs met 20 procent. Betaalde een consument in de eerste periode van dit jaar nog gemiddeld 66,7 dollar per kwartaal, het derde kwartaal koste DSL gemiddeld 53,3 dollar.

Glasvezel blijkt wereldwijd per Mb/s de goedkoopste manier om een internetverbinding te maken: vier keer goedkoper dan coaxkabel en 10 keer goedkoper dan DSL.

Afrika

In het Midden Oosten is bandbreedte nog schaars en vooral duur. Net zoals gemiddeld op het Afrikaanse continent betaalt bijvoorbeeld een Libanees 46 dollar per megabit voor een connectie met het DSL-netwerk.