Tot nu toe hanteerden bijna alle providers die breedband aanboden een zogenoemde 'Fair Use Policy'. Hierbij wordt weliswaar een grens gehanteerd (in de meeste gevallen 5 GB per maand), maar deze is niet hard. Alleen bij extreem misbruik wordt opgetreden. Hierin komt verandering.

Sinds deze maand wordt het nieuwe budget-pakket ADSL Lite van KPN door de diverse providers aangeboden. Bij bestudering van de voorwaarden blijkt dat er meer verschil is met de duurdere pakketten dan alleen een lagere up- en downloadsnelheid. ADSL Lite wordt namelijk in een aantal gevallen geleverd met een harde datalimiet.

Voorwaarden verschillen

De voorwaarden van de providers verschillen echter. Zo lijken ZonNet en HCCNet nog niet aan een datalimiet te willen, ook niet voor ADSL Lite. Deze ISP's hanteren nog altijd een relatief soepele Fair Use Policy. Bij andere providers is dat anders.

XS4ALL gaat uit van een harde limiet van 2000 MB (bijna 2 GB) per maand aan dataverkeer. Wie vaker grote bestanden download, wordt aangeraden van een duurder abonnement gebruik te maken.

In eerste instantie zal de provider alleen controleren via steekproeven, zo zegt woordvoerder Sjoera Nas. Het wachten is op een teller, waarmee de abonnees zelf alles kunnen bijhouden. "We zullen nooit overgaan tot het automatisch factureren omdat we niet willen dat men achteraf voor verrassingen komt te staan", aldus Nas.

Stevig surfen

Bij Wanadoo, Planet en vooral Het Net is het plafond zelfs nog een stuk lager. De eerste twee gaan uit van maximaal 1 GB per maand. Bij Planet en Het Net zijn zelfs al de tarieven bekend voor het extra verkeer: 50 eurocent per 100 MB.

"De datalimiet is ingesteld om de dienst betaalbaar te houden voor onze abonnees. Abonnees die voornamelijk willen downloaden adviseren we dan ook andere abonnementsvormen", zo stelt Planet Internet. Een normale 'stevige surfer' (elke dag één mp3'tje downloaden, om de dag een bestand van 10 MB, iedere dag surfen en honderd mailtjes per dag) zou volgens een rekensommetje van Planet echter niet over de limiet heengaan.

Wanadoo gaat overigens volgend jaar pas over op het incasseren van geld dat betaald moet worden voor het extra verkeer. Tot die tijd worden alleen de zware gevallen eruit gehaald, iets wat bijvoorbeeld ook Chello al langer doet.

Het Net - onderdeel van de Planet Media groep - gaat het verst met een limiet van slechts 500 MB per maand. Elke 100 MB extra kost 50 eurocent.

ADSL Lite is tijdelijk als introductie wat goedkoper en kost minimaal 28 euro per maand. Daarna zal dat minimaal 33 euro zijn. Wie iets meer betaalt (39 euro) krijgt overigens via Zon Net en Versatel een pakket dat wat snelheden betreft vergelijkbaar is met de veel duurdere KPN-pakketten.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 12:45 uur:</b> Commentaar van XS4ALL en Het Net toegevoegd.</i><br><i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 12:55 uur:</b> Het Net heeft dinsdagmiddag besloten de limiet te verruimen van 500 naar 750 MB per maand.</i>