Internet via de kabel krijgt een beduidend lager rapportcijfer (een 6,8) dan adsl (7,9), zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van WebWereld onder zijn gebruikers. XS4ALL wordt met een gemiddelde van 8,6 het hoogst gewaardeerd. Van de grote adsl-aanbieders doet Tiscali het het minst goed.

In totaal zegt 68 procent van de breedbandgebruikers tevreden te zijn met zijn huidige provider. Zo'n 19 procent overweegt daadwerkelijk over te stappen.

Bij de 1064 respondenten blijkt Chello met 17,2 procent de meest gebruikte breedbandaanbieder te zijn, gevolgd door XS4ALL (ruim 14 procent) en kabelaar @Home (11,7 procent). Op de vraag 'Als u op dit moment weer breedband zou nemen, naar welke aanbieder gaat dan uw voorkeur uit?', antwoorden de meeste respondenten XS4ALL.

Deze provider wordt door meer dan een kwart van de respondenten als eerste keus genoemd. Demon doet het relatief zelfs nog beter met 13,8 procent, met in het achterhoofd dat Demon veel minder gebruikers heeft. De eerste kabelaar is pas terug te vinden op de vierde plaats, ondanks de huidige goede marktpositie van de kabelaars.

IDG-onderzoeker Erwin van Faassen noemt deze discrepantie zeer opvallend. "Het feit dat heel veel consumenten die gebruikmaken van internet via de kabel aangeven dat ze eigenlijk liever adsl zouden hebben, is geen goed nieuws voor de kabelaars. Zij moeten vrezen voor hun positie."

Onder de lezers van WebWereld is adsl de kabel overigens al duidelijk voorbijgestreefd. Van alle lezers van WebWereld heeft inmiddels 53 procent adsl en 40 procent kabel. Slechts 7 procent heeft thuis nog geen beschikking over breedband.

Iets minder dan eenderde (30 procent) heeft een lichte breedbandverbinding (tot en met 1024 Kbps). 44 Procent heeft een middelzwaar abonnement (1025-2500 Kbps) en 21 procent een snel pakket (een hogere downloadsnelheid dan 2,5 Mbps).