Een instappakket voor Mxstream, dat wordt aangeboden in samenwerking met internetproviders Sonera, XS4ALL, Planet Internet en World Online, kost de consument 133,60 gulden per maand. Dat werd vanmorgen bekendgemaakt op een persconferentie.

De kosten voor ADSL zijn opgebouwd uit diverse onderdelen. Ten eerste moet de klant zijn huidige telefoonabonnement behouden, KPN ziet ADSL namelijk als een extra dienst en niet als een vervanger van de analoge telefoonlijn. Een 'BelBasis-abonnement' kost maandelijks 34,60 gulden, Mxstream Basic heeft een prijskaartje van 50 gulden per maand, daar bovenop komen de kosten voor het internetabonnement, XS4ALL bijvoorbeeld vraagt 49 gulden per maand.

Inwoners van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam krijgen de primeur. De lokale telefooncentrales in die steden zijn al grotendeels voorbereid op ADSL. KPN Telecom zegt over de periode tot 2003 ongeveer 1,5 miljard gulden te investeren in de Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL).

Diverse abonnementsvormen

Er zijn vier abonnementsvormen voor Mxstream, twee voor de consumentenmarkt en twee toegesneden op de zakelijke markt. Bij de abonnementen voor bedrijven is extra dienstverlening inbegrepen en wordt een betere kwaliteit modem geleverd.

Voor de consumentenmarkt is er Mxstream Basic en Mxstream Extra. De basisversie kost 50 gulden per maand voor 64 Kbps bandbreedte naar het net toe en 512 Kbps van internet naar de PC van de gebruiker. Voor de extra variant vraagt KPN 65 gulden per maand voor 256 Kbps upstream en 1024 Kbps downstream. De zakelijke pakketten bieden dezelfde bandbreedte, maar kosten meer. Mxstream Office kost 85 gulden per maand, Office Extra 100 gulden.

Installatie: 650 piek

Gelukkigen die in het ADSL-gebied wonen moeten diep in de buidel tasten om ook daadwerkelijk aangesloten te worden. Voor 650 gulden stuurt KPN een monteur langs die alles installeert. In mei volgend jaar zal ook een doe-het-zelfpakket worden aangeboden voor 325 gulden inclusief modem.

ADSL zal niet in heel Nederland worden aangeboden. Enkel telefooncentrales in delen van het land waar een grote gebruikersgroep verwacht kan worden, zullen door KPN geschikt worden gemaakt. Daarmee vallen landelijke gebieden bij voorbaat af. Op de site van Mxstream is na te gaan of en wanneer ADSL in de bepaald postcodegebied beschikbaar komt.

KPN geen ADSL-monopolist

KPN verwacht eind volgend jaar meer dan 100.000 internetters op ADSL te hebben aangesloten. Tegen eind 2001 wordt een groei voorzien naar zo'n 300 à 500 duizend klanten. KPN rekent dan niet concurrerende ADSL-aanbieders mee. Tegelijk met KPN zullen namelijk bedrijven als Cistron Telecom, Versatel en MCI WorldCom de markt bestoken. Een ADSL-aansluiting bij Cistron gaat 150 gulden kosten.