Vergeleken met een kwartaal eerder zijn de kosten per klik (CPC) namelijk toegenomen, en wel met 5 procent. Dat blijkt uit de cijfers van Google over het tweede kwartaal van 2009. De hoogte van de klikvergoeding wordt gezien als een belangrijke indicator van hoe het gaat met de online advertentiemarkt.

Kijken, kijken, niet kopen

De gedaalde CPC wijst er ook op dat consumenten meer de hand op de knip hebben. Ze klikken wel op advertenties om bijvoorbeeld prijzen te vergelijken, maar doen vervolgens minder vaak een aankoop.

De totale omzet van Google steeg het afgelopen kwartaal nog wel met 3 procent naar 5,52 miljard dollar. Na aftrek van betaling aan andere sites die Google Ads vertonen, blijft daar 4,07 miljard van over. Google rapporteerde 1,48 miljard dollar winst. Dat is 19 procent hoger dan een jaar eerder.

Kostenreductie

Google-ceo Eric Schmidt zegt in een conference call met analisten dat zijn bedrijf "stabiel" presteert. "Drie maanden terug hadden we nog geen idee waar de bodem was."

Volgens Schmidt heeft een "zorgvuldige" kostenreductie geholpen om winstgevend te blijven. Google eindigde het kwartaal met 375 minder werknemers dan het kwartaal ervoor. Er werken nu 19.786 mensen voor Google.