De Amerikaanse advertentieorganisatie ANA heeft stevig geprotesteerd tegen de eis van een privacywaakhond aan handelscommissie FTC om ook een vergeetrecht naar Europees model in te voeren. De overheid mag volgens de brandbrief niet opleggen wat er wel en niet gepubliceerd mag worden en stelt dat een Amerikaans vergeetrecht tegen de grondwet indruist.

Europese tentakels in Amerikaanse laisser-faire

De adverteerders protesteren zo fel tegen het vergeetrecht omdat ze een trend zien dat Europese regeltjes het lastig maken voor Amerikaanse bedrijven die in Europa werkzaam zijn. Google heeft vorige week zijn AdSense-privacybeleid aangepast op dringend verzoek van Europa zodat er wordt voldaan aan Europese databeschermingseisen.

Ook het feit dat Amerikaanse bedrijven op Europese sites niet zomaar trackingcookies mogen plaatsen, zit advertentiebedrijven dwars. Google trekt aan de rem nu Europese privacywaakhonden eisen dat Google wereldwijd aan vergeetverzoeken uit Europa voldoet, niet enkel op Europese domeinen.

Advertentieboeren beschermen consument

Google weigert principieel wetten van het ene land op andere landen toe te passen, zo stelt Peter Fleisher, privacyhoofdjurist van Google. "Er zijn ontelbare voorbeelden wereldwijd van dingen die in het ene land illegaal zijn, maar legaal zijn in andere: Thailand criminaliseert meningen die kritisch zijn over de koning, Turkije duldt geen kritiek op Ataturk en Rusland verbiedt meningsuitingen die als 'homopropaganda' worden gezien."

Maar het zou dus anders liggen als ook de VS een vergeetrecht invoert. Voor de wereld ten onder gaat aan privacy, breekt de adverteerdersorganisatie een lans voor de arme weerloze consument en bekritiseert het een Amerikaans vergeetrecht. "Zo'n regel zou bedrijven dwingen om het verleden te redigeren onder het toeziend oog van wetgevers. [Dit] dure, schadelijke censuurvoorstel druist in tegen de belangen van consumenten en is zeker niet grondwettelijk in de VS."