De kans is groot dat Apple bakzeil haalt bij de Hoge Raad in zijn strijd tegen het uiterlijk van Samsung Galaxy Tab 10.1. Deze tablet zou inbreuk maken op een modelregistratie van Apple uit 2004, maar zowel rechtbank als Hof oordeelde van niet. Apple ging in cassatie bij de Hoge Raad, maar advocaat-generaal (A-G) Verkade verwijst het beroep van Apple naar de prullenbak. De Hoge Raad zelf beslist hierover in mei.

Beperkte beschermingsomvang door prior art

De cassatie gaat niet zozeer om de vermeende inbreuk door Samsung, maar vooral om de reikwijdte en geldigheid van Apple's modelregistratie van een plat, rechthoekig apparaat uit 2004. De rechtbank en het Hof concludeerden dat de modelrechten waarop Apple zich baseert van weinig waarde zijn, aangezien "alle elementen van het in 2004 geregistreerde model destijds al in eerdere displays voorkwamen, waardoor het model een beperkt 'eigen karakter' had".

Volgens Apple kan de rechter niet zeggen dat het modelregistratie wel geldig is maar dat de beschermingsomvang slechts beperkt is, maar Verkade verwerpt deze klacht. Ook is het volgens de A-G, anders dan Apple stelt, toegestaan om meerdere gevallen van prior art op te voeren om Apple's registratie onderuit te halen. Zo kwam Samsung met eerdere tabletconcepten zoals de Knight Ridder en de Compaq TC1000 op de proppen, die van ver vóór 2004 stamden.

Verkade maakt gehakt van Apple

Verkade haalt een aantal keer fel uit naar Apple. De cassatiedagvaarding is een "ongestructureerde klachtenbundel", vol met "notoir onjuiste rechtsopvattingen" en verkeerde lezingen, sneert de advocaat generaal.

Ernstiger, Apple maakt zich een aantal keer schuldig aan het "onvolledig en onjuist" citeren van eerdere jurisprudentie en literatuur, constateert Verkade.

“Mijn conclusie strekt tot verwerping van het principale beroep", aldus Verkade. Vragen aan het EU-Hof in Luxemburg zijn dan ook niet nodig.

Modelrecht op technisch aspect?

Omgekeerd verwerpt Verkade ook de meeste tegenklachten van Samsung. Maar het Koreaanse bedrijf heeft mogelijk wel een punt dat er geen modelbescherming is voor puur technische aspecten. De inhoud van die regel is allerminst duidelijk. Als het hiérop zou aankomen, moet de zaak wel naar het Hof in Luxemburg verwezen worden, aldus advocaat-generaal Verkade.

De conclusie van de A-G wordt in de meeste gevallen overgenomen door de Hoge Raad, die op 31 mei over de zaak zal beslissen.

Tientallen zaken

Het conflict over de Galaxy Tab speelt in een tiental landen. Alhoewel Samsung in Nederland twee klinkende overwinningen boekte, oordeelde de Duitse rechter dat de Galaxy Tab wél inbreuk maakte, en volgde een verkoopverbod. Samsung bracht niet lang daarna een licht aangepaste versie uit in Duitsland, de Galaxy Tab 10.1N. Ook die trachtte Apple te verbieden, maar tevergeefs.

Update: felle kritiek van A-G Verkade op Apple's betoog toegevoegd.