Volgens woordvoerster Saskia Hommes van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een artikel in het medisch vakblad Medisch Contact van vandaag "klinklare onzin".

In het artikel beklagen twee senior adviseurs van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg zich over het huidige voorstel voor een digitaal patiëntendossier. "Het voorstel gaat namelijk uit van het pre-internettijdperk terwijl Web 3.0 in aantocht is. Het huiswerk moet over," schrijven Leo Ottes en Onno van Rijen.

De plannen zouden ondermeer zijn ingehaald door producten als Google Health en Microsofts Healthvault. Bovendien klagen zij dat het huidige wetsvoorstel ten onrechte nauwe regels opstelt en niet voorziet in een landelijk coördinatiepunt.

Het artikel ontving op vrijdag brede media-aandacht.

Persoonlijke titel

Anders dan het artikel suggereert, spreekt het duo echter niet namens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg maar op persoonlijke titel, zegt een woordvoerder van de Raad. Het orgaan laat zich verder niet uit over de kwestie, want anders dan de twee auteurs in hun artikel stellen, heeft de Raad geen officieel standpunt over het digitaal patiëntendossier.

Woordvoerster Hommes van het ministerie heeft geen goed woord over voor het artikel. "Dit is de particuliere mening van twee medewerkers, en zij laten zien dat zij behoorlijk weinig kennis hebben van het onderwerp." Zo zou het wetsvoorstel wel voorzien in een centrale coördinator, terwijl de auteurs kritiek uiten op het ontbreken daarvan.

Ottes en Van Rijen waren niet bereikbaar voor commentaar.