Ook mensen die op grote schaal mails versturen voor niet-commerciële doeleinden, kunnen daardoor in de gevangenis verdwijnen, verklaarde Thomas Wolf, de advocaat van Jaynes, tijdens een zitting bij het hoogste rechtscollege in Virginia. Dat meldt het persbureau Associated Press.

Jaynes, die enkele jaren geleden gold als één van de grootste spammers wereldwijd, werd in 2003 aangeklaagd omdat hij de anti-spamwetgeving van Virginia had overtreden. Het is in Virginia bij wet verboden om meer dan honderdduizend ongevraagde e-mails in dertig dagen te versturen. Jaynes werd tot negen jaar celstraf veroordeeld.

Zijn raadsman erkende tijdens de rechtszaak bij het Hooggerechtshof van Virginia dat het mogelijk is om spam te reguleren. Maar het kan volgens Wolf niet de bedoeling zijn dat de verzenders van bijvoorbeeld politieke of religieuze bulkmail in de gevangenis belanden.

Aanklager William E. Thro is het niet met de redenering van Wolf eens. Volgens Thro betekent de anti-spamwetgeving in zijn staat geen inbreuk op het op vrije meningsuiting. De wet verbiedt het misbruik maken van andermans netwerk om spam te versturen.

"In de grondwet staat niet dat je andermans eigendommen mag gebruiken om je mening te uiten", aldus Thro. Hij vergeleek het versturen van spam via andermans netwerk met het stelen van een auto om naar een politieke bijeenkomst te rijden.

Bedenkingen

Toen Jaynes voor het eerst voor de rechtbank moest verschijnen, uitte de toenmalige rechter zijn bedenkingen over de wet op basis waarvan de spammer werd veroordeeld. De rechtbankjury bepaalde echter dat Jaynes strafbaar is.

In het hoger beroep dat vorig jaar september plaatsvond, bleef de veroordeling van Jaynes overeind. Volgens het beroepshof was er geen sprake van dat Jaynes' recht op vrije meningsuiting in het geding was.