Wie bij Google zoekt op 'Scheltema' en 'berisping', treft als eerste resultaat de tekst F J Scheltema B V in combinatie met "Het gaat hier om een advocaat die een zware berisping heeft gehad van de deken".

Het gaat om twee fragmenten die door de databank van Google zijn gekoppeld van één webpagina, te weten op Miljoenhuizen.nl. Dat is een pagina met de bedrijfsgegevens van Scheltema, met toegevoegd de volgende opmerking van de bezoeker:

"Het gaat hier om een advocaat die een zware berisping heeft gehad van de deken van advocaten. Ik ken deze advocaat omdat hij jarenlang een zaak heeft gedaan van een vader die zijn zoon wil zien. Deze advocaat heeft alles fout gedaan wat hij maar fout kon doen. Des te eerder deze uit het vak gezet wordt des te beter (ron bakker Novice)"

Forumbijdrage

Het is een forumbijdrage over een andere advocaat, te weten Skála & Skála Advocaten te Haren (Gr.) Deze heeft geen bezwaar geuit tegen de publicatie.

Scheltema echter zit in zak en as. Zijn reputatie is in het geding, dus heeft hij Kennedy van der Laan, gespecialiseerd in onder meer internet en auteursrecht, ingeschakeld om actie te ondernemen. Advocate Machteld Robichon moet de Google-reputatie van Scheltema zuiveren.

Robichon treft professor Madeleine de Cock Buning van De Brauw Blackstone Westbroek als advocaat van Google. Zoals gebruikelijk wijst Google elke aansprakelijkheid af. De zoekgigant legt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de website.

"Het maken van beschrijvingen is volgens Google volledig geautomatiseerd. Het is volgens Google niet mogelijk om aanpassingen in de zoekresultaten aan te brengen voor individuele sites", stelt de dienst.

Robots en meta-tags

Google adviseert om de webpagina's door middel van een robots.txt bestand uit de Google index te verwijderen. Google laat ook pagina's links liggen die zijn robot met meta-tags de toegang ontzeggen.

Google verwijst naar een hulppagina voor de info over robot.txt en meta-tags, en naar het webmasterhulpprogramma voor het verwijderen van webadressen uit de index.

Hilarische vormen

Nadat het bot heeft gevangen bij Google, richt Kennedy van der Laan zich tot Nico Schoonderwoerd, eigenaar van Miljoenhuizen.nl. Hij reageert laconiek: "Dit begint echt hilarische vormen aan te nemen. Nog afgezien van de vraag of mijnheer Scheltema dit zo hoog moet opnemen, is dit bij uitstek een combinatie van formuleringen die bij Google optreedt en niet op Miljoenhuizen.nl en Klup.nl."

Schoonderwoerd vermoedt dat er bij Google wat betreft zoekintelligentie nog een lange weg te gaan is: "Helaas is de spider van Google nog niet in de staat om de relatie van woorden in een tekst te begrijpen. Voor Google is een webpagina gewoon een bak met woorden en als linksboven de naam F.J. Scheltema staat en rechtsonder het woord berisping, dan voegt Google deze moeiteloos samen alsof er een verband is. De suggestie die Google deed om de feedback over een andere advocaat alleen op een andere pagina te plaatsen is hetzelfde als tegen een krant zeggen dat ze maar één artikel per pagina mogen publiceren."

Mediaschuw

Robichon van Kennedy van der Laan weigert commentaar. "Dit is al vervelend genoeg voor mijnheer Scheltema. Ik verzoek u dringend om zijn naam niet te noemen in een artikel."

Ook De Cock Buning wil niet op de zaak ingaan.

Bij Kennedy van der Laan heeft de op handen zijnde publicatie echter wel alarmbellen doen afgaan. Tien minuten nadat Webwereld contact heeft gehad met het kantoor, ontvangt Miljoenhuizen.nl een sommmatie waarin geëist wordt dat Schoonderwoerd alle persoonsgegevens van de heer Scheltema verwijdert.