De zaak draait om de verdwijning van Nina Reiser, een Russische arts, op 3 september 2006. Na een huwelijk van vijf jaar vochten de twee een bittere scheiding uit. Volgens de Californische justitie heeft de ontwikkelaar zijn ex vervolgens om het leven gebracht. Wired doet uitgebreid verslag van de rechtszaak.

Veel vertraging

Omdat het lichaam nooit is gevonden, is de zaak voor de aanklagers moeilijk hard te maken en werd het proces meerdere malen vertraagd. Afgelopen begon de zaak met een nieuwe vertraging doordat een aantal verzoeken door de rechter achter gesloten deuren werd afgehandeld. Ook de jury is niet op de hoogte van deze beslissingen.

Tijdens de openingsverklaring van twee dagen vertelde aanklager Paul Hora dat de zaak niet ingewikkeld was: "Nina Reiser is vermoord". Na het refereren aan de sporen van bloed die in de auto van Hans zijn gevonden, stelde hij: "Deze man heeft haar om het leven gebracht".

Opgelicht door 5729

Voor de advocaat, William DuBois, ligt de zaak toch wat anders. In zijn openingspleidooi van twee uur legde hij uit dat Nina de echtscheiding begon toen ze net iets meer dan vijf jaar in de VS was. Die tijd is nodig om Amerikaans staatsburger te worden. Hij spreekt dan ook van een "vijf jaren plan".

DuBois vermoedt dat Reiser het slachtoffer is geworden van een oplichterstruc, waarbij vrouwen verdwijnen. Als bewijs wil hij daarvoor een oud-KGB laten getuigen die uitlegt hoe dit soort trucs werken. Hij benadrukte dat de postorderbruid geadverteerd stond als Nina5729 en komt uit een familie met banden met de KGB.

Bang voor de intelligente Reiser

Het grootste probleem in de zaak is volgens de advocaat Reiser zelf. "Intelligentie is niet altijd een bondgenoot", verzucht DuBois tegen verzamelde pers. Hij heeft inmiddels meerdere aanvaringen met z'n eigen cliënt gehad tijdens zittingen over de manier om de verdediging te voeren.

Reiser heeft tijdens het proces aangegeven te willen getuigen, maar dat ziet zijn advocaat niet zitten. In zijn inleiding gaf de pleitbezorger al eerder aan dat zijn cliënt extreem intelligent is, maar de nodige sociale skills ontbreken. Hij vreest dan ook dat de ontwikkelaar zal getuigen op een manier die de jury niet volledig begrijpt. Over de uitkomst is hij optimistisch, omdat het bewijs volgens hem flinterdun is.

ReiserFS

De zaak heeft het bestandssysteem dat Hans Reiser heeft gebouwd geen goed gedaan. Momenteel worden er nog wel bugs verholpen, maar de ontwikkeling zelf staat op een laag pitje. Veel Linux-distributies hebben na de arrestatie van de voorman gekozen voor andere bestandssystemen.

Het proces zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.