De discussie barst los. Vorige week maakt strafrechtadvocaat Peter Plasman wereldkundig dat hij bitcoins accepteert als betaling voor zijn juridische werk. Maar nu laat Pieter van Regteren Altena, de Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, aan BNR weten dat Plasman dit helemaal niet mag. Want, zo zegt het hoofd van de Orde, "in de verordening over het doen en ontvangen van betalingen staat dat het in beginsel alleen giraal mag." Met als enkele uitzondering contante betalingen.

Plasman: betaling gaat wél giraal

Maar Plasman geeft zich niet zo maar gewonnen. Hij blijft bij zijn standpunt dat Bitcoin-betalingen voldoen aan alle regels. "Bij mij gebeurt het giraal. Ik laat een declaratie uitgaan en als een cliënt die declaratie op mijn kantoor wil betalen in bitcoins, komt hij of zij op mijn kantoor. Vervolgens vindt er een transactie plaats, die tot gevolg heeft dat het verschuldigde bedrag op mijn bankrekening wordt bijgeschreven. Dus ik ontvang de betaling giraal", legt de advocaat uit.

Maar Van Regteren Altena ziet dit anders. Hoewel hij niet uitsluit dat bitcoins in de toekomst wel geaccepteerd worden, wanneer de cryptovaluta in het "wel gereguleerde circuit" belandt, zegt hij dat ook Plasman zich op dit moment aan de strikte advocatenregeling moet houden over het doen en ontvangen van betalingen.

Raad van Discipline

Plasman reageert: "Ik wil dat hij eerst naar de feiten kijkt en tot een nieuw besluit komt. Het standpunt dat hij nu hanteert, is gebaseerd op een onjuiste visie van wat er feitelijk gebeurt. Maar het is nu aan de Raad van Discipline. Die beslist daadwerkelijk. De Deken neemt alleen een standpunt in." Die gerechtelijke instantie moet nu inderdaad gaan beslissen of Bitcoin-betalingen in advocatuur rechtsmatig zijn. Wordt vervolgd.

De reactie van Plasman tegenover BNR: Luister naar BNR Nieuwsradio | BNR Nieuwsradio Update 13.20 uur: Jurist Micha Schimmel van SOLV Advocaten reageert op de kwestie in een blogpost. Hij schaart zich daarin achter Plasman, door uiteen te zetten waarom advocaten zich wel in bitcoins mogen laten betalen.