Dat heeft het bedrijf, dat de beelden van Nederland levert aan Google, deze week aan de omroep laten weten.

Het NOS Journaal gebruikt de Google-applicaties zonder de copyrightmelding te tonen, zegt Fred Hagman van Aerodata. Welk bedrag de omroep moet betalen, is nog niet bekend. "We zijn hierover nog met de NOS in overleg. We willen een overeenkomst maken", aldus Hagman.

Google vermeldt wel overal het auteursrecht van Aerodata. Bedrijven gebruiken volgens Hagman wel vaker ongevraagd het fotomateriaal. "We vragen deze bedrijven dan een klein bedrag te betalen. Dat doen ze meestal wel. En soms zijn we al tevreden als ze maar onze naam er bij zetten."

Het gaat volgens Hagman niet alleen om media die de beelden ongevraagd gebruiken, de foto's duiken ook op in brochures. "Sommige bedrijven bellen eerst naar Google, maar die verwijzen door naar ons." Hagman betwijfelt of het overnemen altijd uit onwetendheid gebeurt. "Het staat duidelijk in de voorwaarden bij Google. Soms denk ik eerder aan piraterij. We komen het dan bij toeval tegen."

Aerodata komt in september met een eigen webwinkel waarop luchtfoto's die gedetailleerder en actueler zijn dan die nu in Google Earth worden getoond, tegen betaling te downloaden zijn. "Wij zien Google ook meer als showcase voor onze producten."

Volgens Hagman heeft onder meer het ministerie van Landbouw de actuele beelden gekocht. Wanneer Google de beelden van Nederland gaat verversen, kan hij niet zeggen.