Tijdens de hete en kleffe zomer draaien de elektriciteitscentrales in New York City op volle toeren. Want dan gaan alle airco's op tien om het in de (vaak houten en slecht of niet geïsoleerde) huizen koel te houden.

Soms trekken die centrales de vraag van miljoenen energieslurpende airco's niet, als 's avonds de lichten ook nog eens aan gaan. Gevolg: her en der een black-out. Zomaar een hele wijk in het donker en zonder airco's - en dus in de drukkende avondhitte.

Om het energietekort op te vangen, zijn er her en der in de stad noodcentrales gebouwd. Die staan energiek te ronken en te puffen en blazen een smerige bruine walm de lucht in, in een stad waar de lucht toch al niet gezond kan zijn.

Maar goed. 's Nachts gaan de lichten uit, de airco's een standje lager en dan gaat het allemaal wel weer. Maar dat gaat ik de toekomst veranderen, in een wereld met steeds meer mobiele en oplaadbare apparatuur.

Kijk naar mij. Ik ben bijna dagelijks on the go, van Brooklyn naar mijn studio in Queens. Uiteraard heb ik dan mijn mobieltje op zak dat de hele nacht aan de stroom heeft gelegen. Ook mijn iPod heeft een lange nachtelijke stroomstoot nodig om de uren in de subway uit te zingen.

En dan is er nog mijn digitale camera. De teller ging laatst over de 20.000 heen en u begrijpt: ik schiet hier heel wat plaatjes en dat kost stroom en dus liggen de accuutjes dagelijks aan het elektriciteitsinfuus. Evenals het draadloze scheerapparaat.

En aan het eind van de dag leg ik de hoorn van mijn draadloze huis, tuin en keuken-telefoon op het basisstation zodat de hoorn er de volgende dag weer tegen kan. En vlak voordat ik ga slapen - nadat ik me er van heb vergewist dat alles wat aan de stroom moet hangen ook echt aan de stroom hangt - plaats ik mijn elektrische tandenborstel op de oplader.

En enige tijd geleden was het nog veel erger. Ik testte een horloge van Suunto met MSN Direct ontvangst. En dit horloge moest - ja echt waar - iedere twee tot vier dagen een nachtje aan de stroom. Net als de palmOne handheld die ik ter beschouwing in huis had en ook een verbintenis met het stopcontact heeft.

Kortom: we zijn steeds mobieler met steeds meer spulletjes en hebben steeds meer stroom nodig, zeker 's nachts als al onze gadgets opladen en elektriciteitscentrales doorpuffen. De vraag is of we zonder kunnen. En hoeveel vers opgeladen mobieltjes één boom kunnen vellen.

En daar wil ik het nu maar bij laten, want ik zit hier op het dak in de zon en in de stadslucht te tikken en mijn laptop is bijna leeg en moet nodig aan de stroom en binnen is het misschien wel wat gezonder dan hier buiten dankzij de airconditioner.