"Het gebruik van Google is als het roken van sigaretten: het is een gewoonte die erg moeilijk is op te geven", stelt Harry Shum, vice-president bij Microsoft en hoofd van de afdeling search development. Hij deed deze uitspraak begin deze week tijdens een debat over de toekomst van zoekmachines. Die paneldiscussie vond plaats bij de University of Washington in Seattle.

Programmeurs lokken

Microsoft wist met zijn zoekmachine Bing het afgelopen half jaar maar moeizaam marktaandeel af te snoepen van Google. Shum hoopt programmeurs te werven voor het werken aan Bing. Bij Microsoft is immers nog genoeg te doen. "Waarom zou je als programmeur bij Google willen werken? Er zijn daar weinig problemen meer op te lossen."

Volgens Shum zijn er voor een programmeur drie belangrijke problemen rondom zoekmachines: relevantie, snelheid en gebruikerservaring. "Op deze gebieden leidt Google. Wij zijn bezig met een inhaalslag. Ik daag iedereen uit het publiek uit om het te proberen. Als je iets kan vinden op de eerste pagina met resultaten op Google, dan staat dat resultaat ook ergens op de eerste pagina van Bing."

Sneller zoektaak afronden

Shum denkt dat er voor Microsoft nog winst is te behalen in het terugbrengen van de tijd die het duurt om een zoektaak af te ronden. Volgens hem telt niet hoe snel de resultaten op het scherm staan - een punt waarop Google onverslaanbaar lijkt - maar hoe snel de gebruiker heeft gevonden wat hij zocht.

Hoogleraar Oren Etzioni van de University of Washington reageerde nog gekscherend op Shums vergelijking van Googlen met roken: "Het is een bekend feit dat elk jaar meer Google-gebruikers sterven dan gebruikers van alle andere zoekmachines samen."