De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft vanuit het Beierse Bad Eibling met medeweten en zelfs behulp van de Duitse geheime dienst BND jarenlang massa’s data kunnen verzamelen van Europeanen en die naar de thuisbasis in de Verenigde Staten gestuurd. Nadat de NSA in 2004 vertrok werd het complex overgenomen door het Duitse leger en tevens gebruikt door de BND.

Informatie van klokkenluider Snowden

Dat schrijft Der Spiegel Online, dat zegt zich te baseren op documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Het was bekend dat de NSA vanuit twee plekken in Duitsland dergelijke operaties uitvoerde, nu lijkt het erop dat Bad Eibling er daar een van was. De BND speelde alle informatie die het uit het telefoonnetwerk en het internet vergaarde, door naar de NSA, schrijft Der Spiegel. Het ging daarbij om metadata.

Dat de doorvoer van data al zo lang gaande was, kan een flink staartje krijgen. Zowel de leider van de BND als de Kanselarij van premier Merkel heeft laten weten dat data slechts op twee momenten is overgedragen aan de NSA, en beide malen in 2012. Ook zou overgedragen data voornamelijk uit het Midden-Oosten en Afghanistan komen.

Uitwisseling van spionageprogramma's

Maar volgens Der Spiegel blijkt uit Snowdens documenten dat de Duitsers grote interesse hadden in het afluisterprogramma xKeyscore van de NSA, maar andersom gold hetzelfde: de Duitsers hadden twee spionageprogramma’s, Mira4 en VERAS, die veelal betere resultaten opleverden dan die van de Amerikanen.

De BND ontkent tegen Der Spiegel niet dat er data wordt overgedragen aan de NSA, maar zou die data strippen van alle persoonlijke informatie over Duitse burgers. Ook zou volgens de NSA de NSA geen informatie verzamelen over Duitse burgers “in Duitsland”.

Ontkennen van PRISM, maar niet van andere programma's

Maar, zo merkt Der Spiegel op, de Duitse ontkenningen en zelfs verontwaardiging in de afgelopen maanden, betroffen nadrukkelijk het PRISM-programma van de NSA. Er is met geen woord gerept over andere samenwerkingen, en zeker niets over data uit Mira4 en VERAS.

De Amerikanen hebben de Duitsers ook voorzien van en getraind in xKeyscore, het softwareprogramma dat de basis vormt van het aftappen en afluisteren van telefoon- en internetverkeer. De laatste trainingsessie, nota bene in Bad Eibling, vond plaats in het afgelopen voorjaar, vlak voordat Snowden zijn klokkenluidersrol aannam.