TMF, Kaboem, Chatten.nl, Jetix, Kindertent.nl, CU2 en Sugababes.nl maakten dit bekend onder leiding van het ECP, overlegorgaan tussen bedrijfsleven en de overheid. Elke chatsite krijgt een duidelijk herkenbare helpknop, waar chatters klachten kunnen melden. Deze klachten moeten binnen twee werkdagen afgehandeld zijn.

De chatsites verplichten zich om de helft van de tijd dat er gechat wordt er een moderator aanwezig is om het praatkanaal in de gaten te houden. Anoniem aanmelden moet tot een minimum beperkt worden. Daarentegen moeten chatters ontmoedigd worden om persoonlijke gegevens uit te wisselen in de chatbox.

Scheldpartijen moeten worden voorkomen door middel van een scheldwoordenfilter. Daarnaast moeten chatsites zo snel mogelijk links en verwijzingen naar websites die niet door de beugel kunnen, verwijderen.

Alleen seks

Minister Brinkhorst van Economische Zaken is blij met de afspraken: "Economische Zaken zet zich in om internet zo veilig mogelijk te maken. Ik ben blij dat ook de sector zijn verantwoordelijkheid neemt. We kunnen kinderen niet vroeg genoeg de mogelijkheden en de gevaren van internet onder de aandacht brengen"

Kinderen en jongeren worden steeds vaker geconfronteerd met seks en geweld in chatkanalen. Onlangs sloot het Jeugdjournaal zijn chatbox, omdat er alleen nog maar over seks gebabbeld zou worden. Er zijn nu plannen om het praatkanaal sporadisch te openen wanneer toezicht gegarandeerd kan worden.