Bij de brand die dit voorjaar voor grote problemen zorgde bij Vodafone, kon het aftappen van telefoongesprekken snel worden hervat. Dat meldt het Agentschap Telecom dat onderzoek (PDF) deed naar de gevolgen van de brand. Het belverkeer kon snel worden hervat, maar door allerlei problemen hadden klanten nog dagenlang last van de storing.

Aftappen niet in gevaar

Bij de brand viel een deel van het netwerk uit toen de stroom werd uitgeschakeld. Het aftappen van telefoonlijnen waar Justitie om heeft gevraagd kon volgens het rapport van het AT snel worden omgeschakeld. Klanten hebben bijna een week last gehad van de storing. Dankzij de inzet van een mobiele centrale kon een deel van klanten weer snel bellen De problemen met 3G hielden langer aan.

“De brand is om 05:14 ontdekt en rond 12.15 uur is de stroom uitgeschakeld. Hierdoor vielen ook 700 aangesloten masten uit", schrijft het AT. “Vodafone heeft na het uitschakelen van de stroom de inrichting voor het aftappen van gesprekken naar andere locaties kunnen omschakelen."

Geen noemenswaardige problemen

Ook zijn bij de brand verkeer- en locatiegegevens verloren gegaan die Vodafone wettelijk moet opslaan om te voldoen aan de bewaarplicht. Vodafone raakte bij de brand de gegevens en de back-up kwijt, die op dezelfde locatie werd opgeslagen.

Het Openbaar Ministerie is op de hoogte gesteld van de problemen en heeft samen met Vodafone om de tafel gezeten over het dataverlies. Volgens woordvoerder Mariëlle van Dam van het Agentschap Telecom zijn er voor politie en justitie geen noemenswaardige problemen ontstaan door het dataverlies. Er zitten dan voor Vodafone ook geen consequenties aan het niet voldoen aan de bewaarplicht.

Tweakers.net meldt dat de verloren gegevens alle verkeers- en locatiegegevens van Vodafone-klanten betreft. Vodafone zegt ervan geleerd te hebben en deze gegevens niet meer op één plek te bewaren. Het AT raadt telecombedrijven aan om een risicoanalyse uit te voeren op hun netwerklocaties.

Brandwerende scheiding ontbreekt

De brand ontstond bij het bedrijf naast de netwerkcentrale van Vodafone. Er was geen volledige brandwerende scheiding aangebracht die was doorgetrokken in het dak, maar alleen een brandwerende muur. In de ruimte van Vodafone werden ook back-ups bewaard van de telecomgegevens, meldt het AT.