Volgens onderzoekers van de Information Technology Association of America (ITAA) – een Amerikaanse brancheorganisatie voor it-fabrikanten – staan providers voor een onmogelijke taak. Om aan de eisen van de Federal Communications Commission (FCC) en de FBI te voldoen, moet het huidige internet worden herbouwd óf moet genoegen worden genomen met enorme veiligheidsrisico's, aldus de onderzoekers.

De Verenigde Staten zijn bovendien verplicht honderdduizenden dollars uit te geven, hetgeen volgens de onderzoekers weer ten koste gaat van internet-innovaties. Zij gaan er daarbij wel van uit dat in feite alle applicaties moeten kunnen worden afgetapt. De datapakketten die worden uitgewisseld bij een voip-gesprek zijn immers niet van andere te onderscheiden.

Moeilijkheden

"Voip-implementaties variëren dusdanig van elkaar dat het haast onmogelijk is om de nieuwe wet overal op dezelfde manier te implementeren", stellen de onderzoekers in een deze week gepubliceerd rapport.

"Het onderscheppen van een voip-gesprek vanaf een vast ip-adres via een grote internetprovider is weliswaar equivalent aan het aftappen van klassieke telefooon gesprekken, maar het aftappen van meer gedecentraliseerde voip-diensten is vrij problematisch."

Voip-providers hebben nu geen invloed op de wijze waarop voip-gesprekken over internet worden gestuurd. Zij zullen dus een manier moeten vinden om in realtime voip-gesprekken op te kunnen nemen, wereldwijd. Dat vergt aanzienlijk veel onderzoekstijd en investeringen, voorspellen de onderzoekers.

Groot probleem is ook dat nog totaal onduidelijk is hoe het beheer en de veiligheid van het aftappen moeten worden geregeld.

"De echte moeilijkheid ligt in de eis dat voor de volle honderd procent aan de wet moet worden voldaan. Als providers verplicht zouden zijn naar de best mogelijke oplossing te zoeken tegen redelijke kosten, dan zou het allemaal best te doen zijn."

De FCC heeft nog niet inhoudelijk op het rapport gereageerd. Bron: Techworld