Professor Negroponte deed deze voorspelling tijdens een seminar in Londen. "Over drie of vijf jaar bestaat de grootste internetgemeenschap uit afwasmachines, koelkasten, wasmachines en speeltjes", aldus Negroponte in zijn door de BBC opgetekende toespraak.

Negroponte is niet de eerste de beste. Hij is medeoprichter van het internetblad Wired, hoogleraar mediatechnologie aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), directeur van het MIT-medialab en schrijver van de bestseller 'Being Digital", dat in meer dan 40 talen is vertaald. In Nederland is dit boek onder de titel 'Digitaal Leven' op de markt.

De cyberprofeet denkt dat huishoudelijke apparaten en digitale butlers hoe langer hoe meer het wereldwijde web gaan bevolken. Op eigen houtje verzamelen en downloaden ze informatie, zodat ze optimaal hun taken kunnen volbrengen. Ook ziet Negroponte een grote toekomst voor digitale Barbiepoppen weggelegd. "Dit zullen intelligente speeltjes aan een netwerk zijn die in staat zijn elke taal te spreken", aldus Negroponte.

Aan het eind van dit jaar zullen meer dan een miljard mensen gebruikmaken van internet, denkt Negroponte. Hoeveel koelkasten tegen die tijd online zijn, durft hij niet te zeggen.