Het Agentschap Telecom (AT), belast met onder meer toezicht op de bewaarplicht, zal de wet gewoon blijven handhaven de komende tijd. Dat laat de woordvoerster van de waakhond weten aan Webwereld. AT volgt daarmee - logischerwijs - de lijn van Justitie, die de boot afhoudt en eerst uitgebreid wil bestuderen of en hoe de Nederlandse wet moet worden aangepast.

Nederlandse wet specifieker dan richtlijn

Eerder deze week zette het Europees Hof de richtlijn dataretentie resoluut bij het grofvuil. Die werd met terugwerkende kracht ongeldig verklaard. Maar de Nederlandse wet, gebaseerd op diezelfde richtlijn, is wel specifieker en houdt wel rekening met een aantal privacybezwaren die het Hof uit, aldus de zegsvrouw van het AT. Vandaar de uitgebreide studie van acht weken.

De Tweede Kamer is kritisch op de lange bedenktijd van het kabinet. Voor GroenLinks reden om zelf binnen twee weken te komen met een initiatiefwet om de bewaarplicht af te schaffen.

Zweden zit op een heel andere lijn. Daar laat de toezichthouder weten dat de bewaarplicht feitelijk wordt opgeschort, als isp's er mee ophouden zal de waakhond voorlopig niets doen.