Supermarktketen Ahold stapt voor e-mail en kalendersoftware over naar Google Apps Premier Edition. Dat maakten de bedrijven donderdagmiddag gezamenlijk bekend. In totaal gaan zo’n 55.000 medewerkers voor hun e-mail en agenda over naar het zakelijke platform van Google. Het nieuwe systeem zou Ahold miljoenen per jaar minder moeten kosten dan het huidige systeem, Lotus Notes van IBM.

Cloud

Volgens Erik de Muinck Keizer, hoofd Google Enterprise Benelux, is het belangrijk voor Ahold dat het supermarktconcern nu in de cloud stapt. Volgens hem ontstaat er op deze manier een homogene omgeving voor de internationale activiteiten van Ahold. Dat zou de communicatie tussen de verschillende vestigingen moeten verbeteren.

25 GB

Met Google Apps Premier Edition krijgen gebruikers onder meer 25 GB opslag en een vertaaltool voor e-mails met 42 talen, Google Calendar en Google Talk zijn hierbij inbegrepen. Apps Premier kost 40 euro per gebruiker per jaar.

De migratie van Ahold naar Google Apps begint binnen enkele maanden. Voor eind 2011 moeten alle medewerkers van het supermarktbedrijf overgezet zijn.

Felle strijd

Ahold is niet het eerste grote Nederlandse bedrijf dat overstapt naar Google Apps. In februari van dit jaar migreerde KLM al de e-mailadressen van 11.200 bemanningsleden naar Gmail. Ondertussen maakt Microsoft agressief jacht op bedrijven die overstappen op Google Apps. Het softwarebedrijf ziet het liefst dat deze overstappers de hosted versie van Exchange gaan gebruiken.