Door de update zijn nu meer applicaties beschikbaar voor Linux en kunnen Linux-gebruikers makkelijker meebouwen aan nieuwe applicaties. De nieuwe versie biedt de mogelijkheid om de database te versleutelen, voegt verschillende nieuwe functies toe aan Flash Player 10, en de waardeert de onderliggende Webkitversie op naar de meest recente.

Het gratis te verkrijgen AIR, Adobe Integrated Runtime, zorgt ervoor dat webapplicaties buiten de browser kunnen draaien. AIR is bedoeld om Rich Internet Applications (RIA's) die gebouwd worden met Adobe Flash en Flex Builder technologie naar de desktop te brengen. AIR doet dienst als een verpakking voor RIA's waardoor de applicaties lokaal kunnen draaien met behulp van Flash.

Abode AIR, dat sinds februari dit jaar uit bèta is voor Windows Mac, verscheen voor Linux in maart dit jaar. Nu wordt 1.0 naar 1.5 getild voor gebruikers van onder meer OpenSuse 10.3, Ubuntu 7.10.

"Dit jaar hebben we bijna 100 miljoen downloads van AIR voor Mac en Windows gezien in het afgelopen jaar," zegt Adrian Ludwig, product manager bij Adobe tegen Infoworld. "Door dat grote aantal wordt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om ook applicaties te bouwen die uiteindelijk ook op Linux kunnen draaien."

Een analist bij Forrester, Jeffery Hammond, zegt tegenover Infoworld dat Linux niet wijdverspreid is over de wereldwijde desktops, maar dat Adobe toch een verstandig besluit heeft genomen met het maken van een versie voor het besturingssysteem. "Ondanks dat de gebruikerscijfers laag zijn, zitten er veel gebruikers tussen die een rol spelen bij de ontwikkeling van applicaties."

Met AIR hoopt Adobe voornamelijk het bureaublad van bedrijfspc's te bereiken. Maar de concurrentie is immens. Microsoft bewandelt hetzelfde pad met Silverlight en ook Sun probeert zich een weg te banen in de markt voor RIA's met JavaFX. Maar Ludwig vindt JavaFX, dat Sun begin december uitbracht, op dit moment nog geen echte bedreiging. "Voorlopig komt Sun niet bijster effectief met JavaFX op de markt."

Bron: Webwereld Bron: Techworld