Een kleine website met alternatieve informatie heeft de slag gewonnen om het eigendom van de domeinnaam www.ajax.org van de Colgate-Palmolive.

De advocaat van de Amerikaanse multinational had de eigenaar van ajax.org gedreigd met juridische stappen als hij de domeinnaam niet zou afstaan. Volgens Colgate-Palmolive zou ajax.org inbreuk maken op het handelsnaam van zijn overbekende reinigingsmiddel en zouden surfers in de war raken.

Benjamin Kite, die de domeinnaam in februari 1997 op zijn naam liet zetten, weigerde in te gaan op de eis van de producent van huishoudelijke artikelen en cosmetica. Volgens hem kan Colgate-Palmolive het alleenrecht op het gebruik van de naam 'Ajax' niet claimen. In dat geval zou de fabrikant Sophocles en Ovidius moeten opgraven – de Griekse en Romeinse dichter die de mythische figuur in gedichten en toneelstukken opvoerden.

Ajax, zo leert de Winkler Prins, is de naam van twee prominente helden uit het Griekse leger voor Troje. De belangrijkste (de 'grote' Ajax), de zoon van Telamon, koning van het eiland Salamis, was na Achilles de sterkste held van de Grieken. De 'kleine' Ajax was een zoon van Oileus, koning van Locris. Beide Ajaxen kwamen op een akelige manier aan hun einde.

Ook verwees de eigenaar van ajax.org naar andere gebruikers van de naam Ajax, zoals de Amsterdamse voetbalclub.

Kite stelde eind september Colgate-Palmolive voor de domeinnaam over te nemen voor 10.000 gulden als tegemoetkoming in de kosten die hij zou maken met de aanvraag van een nieuw webadres. Het concern wimpelde het aanbod af.

Ajax – de website - begon daarop een protestactie op het World Wide Web en wist in een etmaal tijd 1300 handtekeningen te verzamelen tegen Colgate-Palmolive.

De protesten hebben geholpen: het Amerikaanse bedrijf ziet af van zijn claim op ajax.org. Volgens Kite zijn ze geschrokken door de negatieve publiciteit die rond de zaak is ontstaan.

Opvallend genoeg heeft Colgate-Palmolive wel ajax.com geregistreerd, maar verwijst die naar één van zijn vestigingen in Scandinavië. Ajax.net is daarentegen weer eigendom van een student in de Verenigde Staten die zich Dr.Ajax noemt.