Dit stelde oud-vicepresident Al Gore vrijdag in een toespraak tijdens de Web 2.0 Summit in San Francisco. Gore stelt het zelfs zo dat Obama de verkiezingen nooit zou hebben gewonnen als hij niet zo handig was omgesprongen met de mogelijkheden van internet.

Diverse onderwerpen

De voormalige vicepresident en presidentskandidaat sprak in zijn toespraak voor een uitverkochte zaal, naast de rol van internet met betrekking tot de verkiezingen, ook over zijn internettelevisiebedrijf en over de gevaren van klimaatveranderingen. Gore geniet, ondanks felle kritieken over zijn eigen energieverbruik, nog altijd zeer veel geloofwaardigheid en populariteit en zijn toespraak werd dan ook beantwoord met een staande ovatie.

Deur geopend voor nieuwe mogelijkheden

Tijdens zijn campagne gebruikte Obama internet voor verschillende doeleinden, waaronder het aanmoedigen van zijn aanhangers en het vergaren van campagnegelden. Volgens Gore kenmerkt die strategie een keerpunt in de manier waarop politici het internet gebruiken en waarop consumenten internet kunnen inzetten om sociale veranderingen te bewerkstelligen: "De manier waarop de verkiezingen zijn verlopen, zorgt ervoor dat de deur open is gezet voor nieuwe mogelijkheden. Het is aan ons om zo snel mogelijk te schakelen om die mogelijkheden te benutten."

Sociaal activisme in kinderschoenen

Daarnaast sprak Gore over zijn bedrijf Current TV, waarmee hij tracht om internet te gebruiken om de monopolisering van informatie door televisie te doorbreken. Volgens de oud-vicepresident staat de sociale kracht van internet nog maar in de kinderschoenen en zal het niet lang meer duren voordat televisie een medium wordt dat onderdeel is van de digitale wereld: "Het sociale activisme dat door deze nieuwe gereedschappen mogelijk wordt gemaakt, begint nu net pas op stoom te komen!"

Overstappen op hernieuwbare energie

Uiteraard sprake Gore, die zich in de afgelopen jaren heeft ingezet voor de bewustwording rond klimaatverandering, gaf tijdens zijn toespraak aan dat hij vindt dat Obama ambitieuze doelen moet stellen om klimaatverandering tegen te gaan. Zo zou de nieuwe president zich tot doel moeten stellen om De Verenigde Staten binnen tien jaar volledig over te laten stappen op hernieuwbare energiebronnen.