Alcatel-Lucent ondervindt veel last van dalende winst en toegenomen concurrentie op het gebied van zijn kernactiviteit. Volgens de Wall Street Journal wordt de dienstenafdeling van het bedrijf steeds belangrijker: de inkomsten hiervan zijn het afgelopen jaar bijna verdubbeld naar 3,2 miljard euro op de totale jaaromzet van 17,8 miljard euro.

Parijse metro

Het gros van de dienstverlening bestaat uit het beheren van netwerken voor telecombedrijven, maar Alcatel-Lucent wint ook nieuwe klanten, zoals overheden, transportbedrijven en beveiligingsbedrijven. Zo hielp het de Franse elektriciteitsleverancier RTE aan een communicatienetwerk en werkt het nu aan een netwerk voor de Gotthard-tunnel, tussen Zwitserland en Italië. Ook de metro van Parijs is door Alcatel-Lucent voorzien van een modern communicatie- en veiligheidssysteem.

Onderscheiden

Door het binnenhalen van klanten in deze nieuwe sectoren wil Alcatel-Lucent de afnemende groei in de verkoop van apparatuur aan telecombedrijven compenseren en onderscheidend zijn ten opzichte van goedkopere Aziatische producenten. Verschillende concurrenten als Ericsson en Nokia Siemens Networks profileren zich ook meer als dienstenaanbieder, maar blijven wel actief in de telecomsector.

'Kleine marges'

Binnen drie tot vijf jaar zal blijken of de koerswijziging van Alcatel-Lucent succesvol is, denkt Andy Williams van het bedrijf. Sommige analisten vragen zich af of de overstap van leverancier naar dienstenaanbieder werkelijk zijn vruchten zal afwerpen. "Het gaat om kleine marges en de taken kunnen onverwacht ingewikkeld blijken te zijn", meent bijvoorbeeld Rod Hall van J.P. Morgan.

Morgen zal Alcatel-Lucent cijfers over het tweede kwartaal bekendmaken.