<p/>Volgens experts zijn steeds meer ICT'ers in hun werk en privéleven volkomen afhankelijk van alcohol en verschillende drugs als cocaïne, speed en XTC. Dit schrijft het e-zine Business 2.0. Officieel onderzoek naar misbruik in de ICT-sector is nog niet verricht, maar de bewijzen hiervoor stapelen zich volgens Business 2.0 op.

Vooral op door ICT-bedrijven georganiseerde after-hour-party's schijnt de consumptie van grote hoeveelheden alcohol en drugs schering en inslag te zijn.

Een professor aan de medische faculteit van de Universiteit van Stanford nam een IT-bedrijf gevestigd in Silicon Valley onder de loep. Maar liefst 12 procent van de werknemers zou een levenslang risico op alcoholverslaving lopen. Bijna niemand van deze 12 procent heeft ooit een behandeling tegen verslaving gehad.

De hectiek van de ICT-wereld maakt veel slachtoffers. De hoge werkdruk doet veel mensen naar stimulerende of verdovende middelen grijpen. Onregelmatige werktijden en hoge salarissen maken dit er niet beter op, zo stelt een medisch specialist van het New Leaf Treatment Center in Conford, Californië.

Ongeveer 40 procent van de nieuwe patiënten bij dit centrum is afkomstig uit de IT-sector. Met name managers en freelancers zijn het slachtoffers, dikwijls met speed- en cocaïneproblemen.

Het tekort op de arbeidsmarkt van ICT-personeel is volgens kenners nog altijd zo groot, dat werkgevers alcohol- en drugsmisbruik van hun werknemers graag door de vingers zien. Enkele grotere bedrijven als Hewlett-Packard en Intel hebben overigens speciale programma's voor verslaafde werknemers, maar dat zijn uitzonderingen. Kleinere bedrijven hebben hier echter geen budget voor.