De verandering is doorgevoerd op verzoek van gebruikers, laat Alexa weten. Statistieken worden niet alleen meer verzameld met gebruik van de Alexa toolbar, de gegevens zijn nu afkomstig van 'meerdere bronnen'. Welke bronnen dat zijn is niet bekend.

Daarnaast gaat de historische data niet verder terug dan negen maanden, voorheen was het wel mogelijk verder terug te kijken. Alexa belooft zo snel mogelijk deze data weer beschikbaar te maken maar zegt tijd nodig te hebben om de historische gegevens volgens het nieuwe systeem te berekenen.

Stap voorwaarts

Het bedrijf ziet de ontwikkeling als een stap voorwaarts. Maar het is zeker niet zo dat de statistieken hiervoor niet correct waren, valt te lezen in de aankondiging.

"Je eerdere ranking was voorheen niet fout, maar anders", legt Alexa uit. "Het surfgedrag van gebruikers met de Alexa toolbar kan in verschillende opzichten anders zijn dan het surfgedrag van de hele populatie, we hebben sommige van de mogelijke verschillen beschreven op onze site. Terwijl de ranking van de overgrote meerderheid van de sites niet veranderd door deze verschillen hebben we hard gewerkt om ons nieuwe systeem aan te passen aan situaties waar deze verschillen er wel toe doen. De nieuwe rankings moeten een betere weergave geven van de belangen en het surfgedrag van een grotere populatie internetgebruikers."

Techblogs omlaag geduikeld

Volgens TechCrunch is er wel degelijk een hoop veranderd. "Een zoekopdracht naar verschillende techblogs toonde toonde een significante daling van de rankings, terwijl politieke sites een enorme boost hebben gekregen", aldus het techblog. "TechCrunch en Drudge Report kregen vóór de verandering vergelijkbare cijfers. Maar nu ligt Drudge Report mijlenver voor."

Alexa zat er in het verleden vaker naast. Bijvoorbeeld door weer te geven dat YouTube meer traffic zou hebben dan Google. Ondanks dat is de dienst altijd populair gebleven omdat Alexa wereldwijd een groot bereik heeft en door iedereen gratis te gebruiken is.