Dit blijkt uit gegevens van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van Europa's grootste onafhankelijke uitwisselplaatsen voor internetverkeer. De eerste zomerdagen die ons land in de laatste week van mei kende, brachten een opvallende daling van het internetverkeer, dat met maar liefst 5 Gigabit per seconde afnam.

Toch bleef in de eerste zes maanden van 2005 de groei van het verkeer continu. In juni kwam het uitgewisselde internetverkeer zelfs boven de recordhoogte van 70 Gigabit per seconde uit. Er waren het afgelopen jaar niet heel veel opvallende piekmomenten te constateren. Een uitzondering daarop was het overlijden van de paus, dat begin april voor veel extra activiteit zorgde. En koninginnedag zorgde aan het eind van deze maand juist weer voor een duidelijk zichtbare dip in het verkeer.

'Ook de afgelopen tropische periode liet weer een duidelijke dip in het internetverkeer zien', aldus Cara Mascini van AMS-IX. 'Toch blijft de algehele hoeveelheid uitgewisseld verkeer op ons Amsterdamse platform heel hoog. Dat komt doordat er steeds meer internationaal verkeer uitgewisseld wordt, hetgeen zich veel minder laat beïnvloeden door de lokale weersomstandigheden.'

De tweede dochter van Willem-Alexander en Maxima heeft waarschijnlijk toch nog even gezorgd voor een behoorlijke eindsprint deze maand; veel Nederlanders gingen het web op, op zoek naar beeldmateriaal van de nieuwste telg van de koninklijke familie.