Onderzoekers hebben op basis van een dataset van 431 modellen bepaald hoe groot de kans op een succesvolle modellencarrière is. Machinelearning is daarmee in staat om de volgende Doutzen Kroes of Kim Feenstra aan te wijzen.

Het algoritme van het onderzoeksteam van Jaehyuk Park van de Universiteit van Indiana kijkt naar details van modellen zoals naam, gewicht, lengte en omvang van lichaamsdelen en correleert deze met het modellenbureau en ervaring zoals het aantal covershoots en loopjes op de catwalk. Ook wordt sociale data als het aantal likes en commentaren op Instagram erbij gehaald, op basis waarvan sentiment bepaald wordt.

Ideale model is lang, slank en populair op social media

Uit analyse van de gegevens blijkt (verrassend?) dat lange modellen populairder zijn dan kortere meisjes: een extra centimeter lengte verdubbelt de kansen voor een uitnodiging om een modeshow te lopen.

Ook het modellenagency waarvoor ze werken is, net zo min verrassend, van extreem groot belang. Evenzo dat een groot aantal likes en positieve commentaren op Instagram de kans op succes vergroten, net zoals een kleine heup- en schoenmaat van positieve invloed zijn. De omvang van de taille blijkt echter weer totaal niet mee te spelen.

Enfin, wat de onderzoekers in februari en maart dit jaar probeerden te voorspellen, was welke van 15 dames populair zouden worden in fashion weeks die deze maanden gehouden werden. Van deze vijftien schatte het systeem wie wel en niet op de catwalk zouden mogen lopen; zes (van de totaal acht) die mochten lopen, werden correct aangewezen. "Ons raamwerk weet dus te voorspellen wie de meest populaire nieuwe modellen van 2015 zijn", zegt Park trots.

Minder werk voor castingbureaus

MIT Technology Review merkt op dat er bij de lakmoesproef van het algoritme kanttekeningen geplaatst kunnen worden. Zo is een demonstratie met een groep van 15 modellen vrij beperkt en zegt het mogen lopen van de catwalk niet alles over het toekomstige succes van een model. Verwacht wordt dat het algoritme verder kan worden aangescherpt en de modewereld daarmee minder ondoorzichtig wordt.

Lees hieronder het onderzoekspaper van Park en zijn collega's:

Card