<p/>

De term 'All your base are belong to us' (AYBABTU) leidt al geruime tijd een eigen leven, wereldwijd. De kreet heeft alles te maken met een oud arcadespelletje, Zero Wing genaamd. Dit spel werd in 1989 in de Engelse versie op de Europese markt uitgebracht. Dit spelletje werd uit kostenbesparing vertaald door een Aziatisch bedrijf. De vertaling was niet helemaal correct en leverde een aantal kromme Engelse zinnen op.

Na het uitbrengen van de game is het bijna tien jaar stil geweest totdat rond 1998 Zero Wing opnieuw tot leven komt. Langzaamaan verschijnen her en der kreten met daarin AYBABTU of een variant daarop. Ze worden aangetroffen in fotomanipulaties of worden gewoon overal op geschilderd of geschreven.

De laatste trend lijkt het defacen van websites te zijn, en dan met name websites die druk bezocht worden. Zo werd vrijdag de website van de Nederlandse Spoorwegen onderhanden genomen.

Dit weekeind leek het erop dat de site van Postcode.nl ook te grazen genomen was. "Het ging hier echter om een ludieke actie waarbij we onze site voorzien hadden van dezelfde tekst", zegt Michiel Roding van Postcode.nl. Volgens hem heeft Postcode.nl dit niet gedaan om meer verkeer naar de site te trekken.

Maandag heeft euro.nl, de voorlichtingssite van het Ministerie van Financiën over de invoering van de euro, het moeten ontgelden. De defacers geven in de meeste gevallen een eigen draai aan de originele tekst. "We zijn inmiddels op de hoogte gebracht. KPN beheert onze sites en zij zijn nu druk bezig de oorspronkelijke pagina weer terug te zetten. Wie de site binnengedrongen is en hoe het gedaan is, dat weten we nog niet", zegt Frits Kemperman, woordvoerder van het Ministerie van Financiën.

Voor meer informatie over Zero Wing en uitgebreide achtergrond informatie, zie Retrogames.