Nieuwe televisies, home theater systemen en computers zijn steeds vaker uitgerust met DLNA, een techniek waarmee een gebruiker probleemloos content kan uitwisselen tussen apparaten die DLNA-gecertificeerd zijn. Denk hierbij aan films, muziek en foto's.

Met behulp van DLNA kan een gebruiker in de slaapkamer bijvoorbeeld een Blu-ray film kijken terwijl de speler in de woonkamer staat. Groot voordeel is dat er niets geconfigureerd hoeft te worden, maar het duurt nog wel even voordat consumenten gebruik kunnen gaan maken van deze nieuwe technologie.

Traag traject

Hiroshi Sakamoto, vice president of TV marketing voor Sony Europe, gaf aan dat de gedemonstreerde Sony toestellen beschikten over DLNA, maar dat het nog een 'primitieve versie' betrof.

Sony heeft nog geen ondersteuning voor streaming video, maar dit komt er aan in 2009, aldus Sakamoto. Een ander ontbrekend stukje van de puzzel is ingebouwde ondersteuning van draadloze netwerken in televisies. Op dit moment voert ethernet via een draad nog de boventoon. Gebruikers kunnen een adapter gebruiken om draadloos toegang te krijgen, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat gebruikers Wi-Fi en DLNA in televisies aantreffen.

"We zijn erover aan het discussieren en ik kan er nu nog niets zinnigs over zeggen. De reden waarom DLNA nog niet in TV's is verwerkt heeft te maken met de kosten en de kwaliteit', aldus Sakamoto.

Draadloze kerst 2009

Het bij elkaar zoeken van alle puzzelstukjes garandeert nog niet dat DLNA door het publiek zal worden opgepikt. Er zijn op dit moment nog maar weinig consumenten die weten wat DLNA is en wat het syteem wel en niet kan. De industrie heeft nog een flinke taak als het gaat om het overtuigen van consumenten van de voordelen van de techniek. Wanneer Sony TV's met DLNA in de winkels verschijnen zal er ook promotiemateriaal verschijnen op de website van Sony. Sakamoto beargumenteert dat dit beter werkt dan grootschalige marketingcampagnes.

Volgens Sakamoto zal het nog wel tot kerst 2009 duren voordat DLNA verbinding legt met het grote publiek. De eerste set van richtlijnen rond de draadloze techniek stamt al uit 2004 en er zijn momenteel al bijna 2500 apparaten DLNA-gecertificeerd. Een aantal hiervan kan worden gevonden via de website van DLNA.