Microsoft wil in de toekomst zijn applicaties niet meer fysiek bij gebruikers afleveren, maar als dienst, gehost op servers van Microsoft. Daarvoor moet programma's multi-tenancy ondersteunen, waardoor meerdere gebruikers één applicatie gelijktijdig kunnen gebruiken, meldt InfoWorld.

Misvatting

Volgens Tim O'Brien, senior director of platform strategie bij Microsoft, blijkt dat in praktijk lastig te realiseren. "Het is een grote misvatting dat je een applicatie kunt nemen die gebouwd is voor individuele levering en daar zomaar een meervoudige toepassing van kunt maken. Online software moet in staat zijn om miljoenen klanten tegelijkertijd te bedienen, veel meer dus dan de tienduizenden waar de meeste zakelijke software voor geschreven is".

Exchange

Dynamics CRM is het eerste Microsoft-product dat is omgeschreven om multi-tenancy te ondersteunen. O'Brien merkt daarbij op dat er van ombouwen eigenlijk geen sprake was, omdat de applicatie grondig verbouwd moest worden: "Het kost veel tijd en we zijn dan ook nog niet zo ver dat we Exchange en SharePoint opnieuw hebben gebouwd. Maar die kant gaan we uiteindelijk wel op. We hebben een gigantische portfolio met applicaties die we op deze manier zullen aanbieden".

Haken en ogen

Het bouwen van multi-tenancy-ondersteunende applicaties heeft volgens O'Brien veel voeten in de aarde: "Het opnieuw bouwen van dergelijke applicaties vereist onder andere dat de gegevens van gebruikers worden gepartitioneerd, zodat klanten van gehoste services niet bij elkaars content kunnen komen. Ook moeten gebruikers de applicaties tot in detail kunnen configureren, zodat zij zelf interfaces en skins kunnen uitkiezen."

Daarnaast mag een foute of zware opdracht van de ene gebruiker de prestaties van een ander niet beïnvloeden.

Nieuw businessplan

Het opnieuw bouwen van zijn applicaties is onderdeel van een nieuw businessplan waar Microsoft langzaam naartoe werkt. Op richt Microsoft zich vooral op software, maar in de toekomst moeten alle producten nauw samenwerken met online applicaties.