Tiscali stuurde in het weekend voor 1 april persberichten rond met de mededeling dat op tweede paasdag (1 april dus) via de servers van Tiscali gratis muziek zou kunnen worden gedownload. Op de nieuwssectie van de provider stond een uitgebreide vooraankondiging van de actie. "Vooruitlopend op het nieuwe algehele verbod op kopiëren van muziek via internet stelt Tiscali Nederland vanaf aanstaande maandag, voor het ingaan van dit verbod, haar servers ter beschikking om gebruikers een laatste kans te geven om muziek te downloaden", aldus Tiscali. Het zou om `de complete verzameling van alle muziek die is uitgegeven vanaf 1999' gaan.

Gsm-test via de satelliet

Peter Olsthoorn van Planet Multimedia trachtte samen met ZDNet.nl lezers op het verkeerde been te brengen. Volgens de berichtgeving op de site zou het op tweede paasdag mogelijk zijn om gratis te bellen. Het bedrijf Sedilia wilde namelijk een nieuw satellietsysteem testen dat speciaal ontworpen was om echt landelijke dekking aan te bieden. De website van Sedilia oogde officieel: een heldere uitleg, echt uitziende persberichten en een deel van de site in het engels. Maar de oplettende lezer had al snel door dat het bericht van Planet onzin was: gsm-telefoons die via een satelliet werken? Daar is te antenne iets te klein voor. En de website van Sedilia staat op naam van Peter Olsthoorn zelf. Ook verdacht. Toch lijkt de grap goed geslaagd. Volgens de statistieken van Nedstat hebben 779 mensen de moeite genomen op de site van Sedilia te klikken.

Van Hooijdonk naar Real

Feyenoord kwam in het nieuws met een verzonnen transfer van sterspeler Pierre van Hooijdonk naar Real Madrid. De Spaanse club zou 16,5 miljoen euro neertellen voor de Nederlandse topscorer. Het bericht, dat per e-mail werd verspreid, werd onder meer overgenomen op de site van RTL Nieuws. De site Deblaricummer.nl verspreidde het bericht dat in Blaricum onder het motto 'vol is vol' een noodslacht van een groot aantal pasgeboren lammetjes zou plaatsvinden op 1 april. "De schaapkooi heeft te weinig ruimte." De grap kwam al eind vorige week uit. Het Goois Natuurreservaat reageerde verontwaardigd, zo meldt De Gooi en Eemlander. "Dit is een heel zieke grap. Zeker omdat we om die tijd op dezelfde plek een eierzoekwedstrijd houden voor peuters en kleuters."

Napster koopt Microsoft

In de Verenigde Staten is 1 april (All Fools Day) ook een tijdstip om grappen te maken. Zo circuleerde op internet het gerucht dat Napster voor 328 miljard dollar Microsoft zou hebben gekocht. Bovendien zou Napster zichzelf voor het gerecht willen slepen. Verder zou MSN een project hebben gestart, genaamd Gates Open Directory (GOD). Het doel van het project: alles kopen waarop auteursrechten berusten in een poging om zo problemen rondom copyrightwetgeving te versimpelen. De grap was volgens CNet afkomstig van het Open Directory Project, dat gelieerd is aan Netscape.