Dat verwacht directeur Bart Boswinkel van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het bestuur van de stichting besloot dinsdag definitief dat alle namen vrijkomen. "Er waren ook nog andere opties", zegt Boswinkel. "Denk bijvoorbeeld aan het veilen van namen."

De domeinnamen waren allemaal geregistreerd door de Stichting Informatica & Bedrijfsbeheer (SIB), voornamelijk voor Name Space. De registratiekosten, ruim een miljoen gulden, zijn nooit voldaan.

Het moment waarop de namen, die in juli en augustus door de SIDN werden opgeheven, vrijkomen moet nog worden bepaald. Dat de domeinnamen niet per direct worden vrijgegeven heeft te maken met de afhandeling van nog lopende juridische procedures en te treffen technische voorzieningen. Een eventuele run op namen moet zo het hoofd worden geboden. Boswinkel verwacht dat de namen voor het einde van het jaar vrijkomen.

In een persbericht wijst de SIDN er nog eens nadrukkelijk op dat de rechter heeft uitgemaakt dat het registreren van een domeinnaam die overeenkomt met een merk- of handelsnaam van een ander vrijwel altijd onrechtmatig is.

"Domeinnamen als goudkuipje.nl, hugo-boss.nl en kruidvat.nl zijn op bevel van de rechter inmiddels aan de rechthebbende overgedragen", meldt de SIDN. Domeinkapers, door de stichting 'goudzoekers' genoemd, krijgen vaak te maken met extra kosten omdat zij de kosten van de rechtszaak moeten betalen en aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.