Jeffrey Lindsay van het respectabele Wall Street-onderzoeksbureau Sanford C. Bernstein legt in een rapport van 310 pagina's uit waarom internetbedrijf Google en webwinkel Amazon de beste kansen hebben om de economische recessie te overleven, zo meldt Reuters.

Zwakste spelers

In zijn betoog U.S. Internet: The End of the Beginning schrijft Lindsay: "Zowel Google als Amazon.com behalen nog steeds jaarlijkse groeicijfers van 30 tot 40 procent, terwijl slechts een relatief bescheiden afvlakking valt te verwachten".

Yahoo komt er minder mooi vanaf. Volgens Lindsay zal het internetbedrijf uiteindelijk toch worden verkocht aan Microsoft. Het e-commerceconcern IAC van Barry Diller zal in augustus, zoals gepland, worden opgesplitst in vijf delen. "De zwakste spelers zijn het verst afgedreven van hun oorspronkelijke activiteiten. Zij handelen grotendeels als conglomeraten", aldus Lindsay over Yahoo en IAC.

Overnameprooi eBay

Volgens Lindsay zal ook veilinghuis eBay mogelijk een overnameprooi worden, vooral als de groei in de kernactiviteiten niet weer zal toenemen. Betalingsdienst PayPal of webtelefoondienst Skype zouden kunnen worden afgestoten bij een overname.

Zelfs de sterkste internetbedrijven hebben hun zwakke kanten, ziet Lindsay. Zo moet Google nog maar zien hoe het eenzelfde positie gaat veroveren op de mobiele internetmarkt als het heeft op de pc-internetmarkt. Volgens Lindsay zal het voor spelers als Amazon en eBay uiteindelijk niet erg zijn om belastingen te betalen, zoals de komende tijd staat te gebeuren. Zij hebben immers meer in kas om deze heffingen te betalen dan kleinere commerciële internetbedrijven.