Uit een Amerikaans onderzoek van Forrester Research blijkt dat 2 procent van de internetters regelmatig podcasts binnenhaalt. Van de vijfduizend ondervraagden had 3 procent ooit wel eens naar een podcast geluisterd, zo schrijft de BBC.

Dit jaar zal het aantal Amerikaanse internetters dat regelmatig podcasts downloadt, niet boven 700.000 uitkomen. Dat verbleekt bij de aantallen Amerikaanse luisteraars die afstemmen op internetradiostations. Wekelijks schakelen ongeveer 25 miljoen Amerikanen in op een internetuitzending van de National Public Radio.

Een verklaring waarom podcasts zo weinig populair zijn, heeft Forrester niet. Een Brits onderzoek is minder negatief. Volgens het Britse BMRB zullen de komende zes maanden bijna acht miljoen Engelse internetters een podcast willen downloaden. Overigens blijken podcasts vooral te worden beluisterd door jonge mannen.

De hogere cijfers lijken te worden bevestigd door statistieken van de BBC. De omroep biedt vanaf volgende week vijftig verschillende podcasts aan. In februari werd de populairste show door in totaal 1,7 miljoen Britten gedownload.

Dat de Amerikaanse en Britse cijfers zo uiteen lopen, kan volgens de BBC twee oorzaken hebben. Of het toont aan dat Britten het fenomeen podcasting sneller omarmen dan de Amerikanen, of de cijfers van één van de onderzoeken zijn niet helemaal nauwkeurig.