De jury oordeelde dat de alleenstaande moeder Jammie Thomas 222.000 dollar (157.000 euro) moet betalen wegens het illegaal aanbieden van muziek via Kazaa. Dat komt neer op 9.250 dollar per nummer.

Hoe de jury aan dit bedrag kwam, is onduidelijk. De twaalf juryleden wilden na afloop van de rechtszaak geen commentaar geven, zo meldt Ars Technica.

De uitspraak is een belangrijke overwinning voor de Recording Industry Association of America (RIAA). Tot nu toe schikte de belangenorganisatie van de platenindustrie de claims tegen p2p-aanbieders altijd buiten de rechtszaal om. "Dit is wat er gebeurt als je niet met ons schikt", waarschuwde Richard Gabriel, die optrad als advocaat namens de muziekbedrijven.

Bewijzen

De advocaat van Thomas hield tijdens de rechtszaak vol dat zijn cliënte niet Kazaa-gebruiker 'Tereastarr' was die de RIAA op het oog had. De raadsman suggereerde dat Thomas het slachtoffer zou kunnen zijn van een computerinbreker. De rechtszaak maakte echter duidelijk dat de muziekindustrie niet hoeft te bewijzen dat de aangeklaagde persoon achter de computer zat op het moment dat er vanaf zijn of haar pc muziek werd aangeboden.

Ook werd vastgesteld dat er sprake is van inbreuk op het auteursrecht als iemand muziek via p2p aanbiedt; het is niet nodig dat iemand anders de betreffende muziek downloadt.

Het is nog onduidelijk of Thomas het vonnis wil aanvechten. Haar advocaat Brian Toder wilde na het bekend worden van de uitspraak geen reactie geven.