De site is een initiatief van onder andere de Wageningen Universiteit, het Leids Universitair Centrum en Buienradar. AllergieRadar maakt gebruik van hooikoortspatiënten die doorgeven hoeveel last ze hebben van hooikoorts. Die gegevens worden verwerkt op een kaart die erg lijkt op de kaart die Buienradar.nl gebruikt om regenbuien door te geven.

Tijdens regen hebben hooikoortspatienten minder last van pollen. Met de geïntegreerde regengegevens van Buienradar kunnen patiënten zien waar het regent en waar minder pollen zijn.

Naast de hooikoortskaart heeft AllergieRadar ook een pollenplanner, die een lange termijn verwachting geeft van de start en duur van het hooikoortsseizoen. Het is de bedoeling dat zowel artsen als patiënten via de radar meer grip krijgen op hooikoortsklachten. Ook zorgt de radar voor nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar en communicatie over hooikoorts, aldus het Leids Universitair Centrum.

Voorspellen

Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 1 miljoen hooikoortspatiënten. AllergieRadar hoopt dat die groep dagelijks anoniem het niveau van hun hooikoortsklachten doorgeeft. Naast toegang tot algemene informatie krijgen de patiënten een persoonlijk klachtenprofiel dat hun eigen klachten in beeld brengt. Door de dagelijks ingevoerde data te combineren met wetenschappelijke gegevens wil AllergieRadar nauwkeurig kunnen voorspellen waar de problemen zich voor gaan doen en hoe ernstig die worden.

Volgens triptic, het bureau dat de site ontwikkelde, wordt user generated content (ugc) bij dit project op een minder traditionele manier ingezet dan dat de consument gewend is. In plaats van amusement zoals bij YouTube staat nu het wetenschappelijke aspect centraal. Allergieradar zal eerst als beta draaien.