Versie 11.1 van de Flash Player is te downloaden in de Android Market van Google. Flash-maker Adobe brengt hierna geen nieuwe versies meer uit van de multimediasoftware voor mobiele platformen. Het belooft wel nog updates voor security-gaten uit te brengen, maar het is officieel niet bekend hoe lang die belofte stand houdt. Vragen van Webwereld hierover zijn beantwoord met de geruststelling dat “eventuele veranderingen ruim vantevoren worden aangekondigd".

Anderhalve maand opzegtermijn

Het einde van Flash voor mobiel is anderhalve maand geleden aangekondigd. Adobe richt zich voortaan op zijn AIR-platform, wat ook Flash-content in zich kan dragen. De 'losse' afspeelsoftware voor Flash-content en de plug-in voor mobiele browser worden geschrapt. Van AIR is net versie 3.1 uitgebracht voor Android.

“Deze release bevat geen grote features, maar verbeteringen en bug fixes gerelateerd aan de stabiliteit, het prestatieniveau en apparaatcompatibiliteit", meldt Adobe in de release notes bij de nieuwe versies van zijn Android-software. De belangrijkste verbetering is de beloofde ondersteuning van de nieuwste Android-versie 4.0 (codenaam Ice Cream Sandwich). Flash heeft minimaal Android 2.2 nodig.

Problemen op Android 4

Aankomende smartphones met dat besturingssysteem zouden Flash moeten missen zonder deze allerlaatste update van Adobe. Flash 11.1 voor Android heeft op Ice Cream Sandwich nog wel enkele 'bekende problemen', die worden genoemd in de release notes. Dit zijn echter geen securitykwesties dus hoeft men niet meer te rekenen op een fix hiervoor.

Het wegvallen van Flash voor mobiel raakt naast Android ook smartphonebesturingssysteem BlackBerry OS en tabletplatform QNX van RIM. Laatstgenoemde draait nu op de PlayBook van BlackBerry-maker RIM, maar komt ook naar mobiele telefoons. Die toestellen zijn recent echter uitgesteld van begin 2012 naar eind komend jaar. RIM heeft een eigen licentie op Adobe's Flash en heeft al gezegd dat het die software voor zijn eigen platform blijft doorontwikkelen.

Symbian, webOS

Andere platformen waar de mobiele variant van Flash op draait, zijn Nokia's Symbian en Palm webOS van HP. Nokia stapt echter over op Microsofts Windows Phone 7, waar Flash niet op draait. WebOS is door HP geschrapt, gereanimeerd en wordt nu open source gemaakt. Nieuwe HP-hardware met webOS komt pas in 2013.

Apple's iOS heeft Flash nooit gedraaid. Ondanks het afweren van die Adobe-software is er begin 2009 nog wel een formele samenwerking geweest tussen Apple en Adobe. De twee bedrijven werkten eraan om Flash op de iPhone te krijgen en te optimaliseren, maar die samenwerking is op niets uitgelopen.

Overwinning iOS

Later heeft Apple-ceo Steve Jobs hard uitgehaald naar Flash en Adobe: de één crasht, is onveilig, vreet energie en is gesloten, terwijl de ander lui is en in het verleden leeft. Adobe heeft dat tegengesproken en gesteld dat de iPhone en ook de iPad niet zonder Flash kunnen. Het door Adobe aangehaalde gemis van veel webcontent blijkt nu toch accepteerbaar,