Allofmp3 heeft voor het eerst een openbare persconferentie gegeven waarin het de aanval opent op critici. Tevens kondigt het bedrijf een gratis muziekdienst aan: Music for the Masses. Dat meldt de Herald Tribune.

De inkomsten van de gratis muziekdienst komen uit advertenties. Deze muziek kan alleen beluisterd worden met behulp van Allofmp3-software en werkt op één pc tegelijk. De eerste versie van de software verschijnt voor het Windows-platform. Later zal er ook een Apple-versie van de software worden uitgebracht.

Het team achter de muziekwinkel deelt alle kritiek over piraterij niet. "We betalen een afdracht aan Russian Multimedia and Internet Society (ROMS). Het is ROMS verantwoordelijkheid om de artiesten te compenseren", stelt Vadim Mamotin van Allofmp3. "We worden een piraterijwebsite genoemd. Dit klopt totaal niet. Allofmp3 is een eerlijke zaak die belasting betaalt in Rusland en een afdracht doet aan ROMS. Het muziekkartel en Susan Schwab van de WTO hebben veel kritiek op ons geuit, vandaar deze persconferentie."

Royaltytraject

"We dragen 15 procent van de verkoopprijs af aan ROMS", stelt Mamotin. "Het muziekkartel zit in zijn maag met ROMS omdat ze deze organisatie niet kunnen beheersen. Het liefst hebben ze totale controle over het royaltytraject. Zover wij weten is ROMS imiddels wel in gesprek met de entertainmentbrancheorganisatie IFPI."

Enkele Engelse platenmaatschappijen hebben geklaagd nooit een afdracht van Allofmp3 te hebben ontvangen. "Als dat zo is, dan moeten ze bij ROMS aanklagen. Daar liggen alle afdrachten op hen te wachten. ROMS heeft meermaals aan platenmaatschappijen aangeboden het geld uit te betalen, maar de maatschappijen weigeren op dat aanbod in te gaan", weet Mamotin.

"Wat kunnen we nog meer doen?", vraagt Mamotin zich retorisch af. "We voldoen aan de wet, doen afdrachten aan ROMS, betalen belasting en ROMS biedt aan die afdrachten te betalen. We betalen ook afdrachten aan FAIR. Artiesten kunnen tevens via ROMS vragen om van de site afgehaald worden. Dat is een enkele keer gebeurd en de muziek hebben we ook verwijderd."

Toekomst

De topman heeft geen goed woord over voor de muziekindustrie. "Het is een feit dat platenmaatschappijen niet opkomen voor het belang van het merendeel van de artiesten", concludeert Mamotin. "Hun enige zorg is zelf geld te verdienen en niet zozeer het geld binnenhalen voor hun artiesten. Volgens ons is het veel handiger als artiesten rechtstreeks onderhandelen met partijen zoals Allofmp3. Dat is volgens ons ook de toekomst van de muziekindustrie: platenlabels worden onbelangrijker en artiesten hebben meer vrijheid en meer controle over hun product."