"Je noemt nu een voorbeeld dat we juridische hebben laten uitzoeken op verzoek van de NVPI en het blijkt dat het aanbod illegaal is", zegt Ewald van Kouwen van de Consumentenbond in de podcast ICT Roddels. Hij stelt dat de muziek tegen 'belachelijk lage prijzen wordt aangeboden'. Eerder hadden de bond en de NVPI nog ruzie over de winkel.

Wel noemen, niet onderzoeken

De consumentenorganisatie trekt ook gevolgen uit het onderzoek, want het neemt de website niet langer mee in vergelijkend warenonderzoek. Dat betekent overigens niet dat er helemaal niet meer over gesproken wordt. "Het is een feit dat hij bestaat dus we blijven er wel over publiceren."

Volgens de NVPI zijn beide partijen het inmiddels dan ook eens, want de organisatie zegt een brief van de Consumentenbond te hebben gehad waarin inderdaad wordt vastgesteld dat het aanbod van Allofmp3 niet legaal is.

"Dat was toch wel een leuke afsluiting van de vrijdagmiddag, die toch nog even spannend was met de persconferentie", zegt NVPI-woordvoerder Wouter Rutten.

Tijd voor overleg

Rutten ziet heil in overleg met de bond over de vrijdag gestarte campagne tegen de entertainmentindustrie die te klantonvriendelijke producten zou leveren. "Het geeft ook aan dat we goed met elkaar in dialoog kunnen."

Dat overleg is volgens Rutten hard nodig ook, want zijn organisatie kan zich niet vinden in de kritiek. Na het horen van de uitleg van van Kouwen benadrukt Rutten dat het tijd is de auteurswet na tien jaar discussie te erkennen. De bond zegt overigens dat juist wèl te doen

Verder meent Rutten dat de consumentenorganisatie het in een aantal gevallen echt bij het verkeerde eind heeft: "We horen wat doffe klappen; het blijkt dat er een plank wordt misgeslagen."