De nieuwe dienst biedt zo'n titels van 250 elektronische boeken en 250 luisterboeken en is gebaseerd op het Amerikaanse Netlibrary.com. Door gebruik te maken van DRM worden boeken automatisch onbruikbaar wanneer na 3 weken de uitleentermijn is verstreken. Daarna kan de lezer het werk opnieuw downloaden en 3 weken gebruiken.

De proef is deze week van start gegaan in Almere en duurt tot januari 2009. Binnenkort volgen ook Den Haag, Enschede, Haarlem en Zaandam.

Windows DRM

Netlibrary maakt gebruik van het Windows Media Audio (WMA) formaat en de bijbehorende DRM-technologie. Daardoor kunnen de bestanden op slechts een beperkt aantal mp3-spelers worden afgeluisterd. Eigenaars van een iPod kunnen in Almere bijvoorbeeld geen audio boeken afluisteren. Ook Apple of Linux pc's worden niet ondersteund.

De elektronische boeken vereisen zowel Adobe Reader als Adobe Digital Editions. Van de software bestaan zowel Windows, Mac OS X als Linux-versies. Een beperkt aantal Ebook-readers ondersteunt de Adobe formaten, zoals de Sony

Beperkte voorraad

De bibliotheek heeft slechts één licentie van elk werk. Ondanks de elektronische verspreiding, kan het dus voorkomen dat een titel niet beschikbaar is omdat deze al is 'uitgeleend'.