De Europese antitrustautoriteit is niet tevreden met de door Google voorgestelde concessies om een antitrustzaak af te wenden. Het besluit is nog niet formeel, maar bijna 100 procent zeker, zegt eurocommissaris Joaquin Almunia tegen het Europarlement, meldt Reuters.

Voorstel werkt averechts

Sinds april konden belanghebbenden commentaar geven op het voorstel van Google. Volgens klagers en critici zijn de aanpassingen die Google bereid is te maken aan de presentatie van zijn eigen diensten in de zoekresultaten niet alleen minimaal, ze werken zelfs de dominantie van Google verder in de hand.

Om die reden zal Almunia Google vragen om meer concessies, nadat eind juni de inspraakprocedure is afgerond. “Hierna zullen we de antwoorden analyseren en zullen we Google vragen – waarschijnlijk, ik kan er niet formeel op vooruitlopen, maar bijna 100 procent [zeker] zullen we Google vragen: je moet je voorstellen verbeteren”, aldus Almunia. Als er geen overeenstemming wordt bereikt kan de Europese Commissie (EC) alsnog een formele zaak tegen Google starten.

Steeds meer klachten en klagers

De zaak loopt sinds 2010 en sindsdien zijn er steeds meer klachten en klagers bijgekomen. Google zou door zijn eigen diensten te promoten verkeer wegleiden van concurrenten. Ook zouden rivaliserende verticale zoekmachines door Google steeds verder naar beneden in de zoekresultaten worden verbannen.

In april diende Microsoft een nieuwe antitrustklacht in omdat Google de dominantie van Android zou misbruiken. Het is nog niet duidelijk wat de EC hiermee gaat doen.